НОВИНИ

Водни струи, сълзотворен газ и инциденти на десетия протест на "жълтите жилетки"

Десети протест на "жълтите жилетки" във Франция. По последни официални данни, участие са взели 84 000 души, 7000 от тях в Париж и рекорден брой - 10 000, в Тулуза. Движението не се успокоява след започналия тази седмица широк национален дебат, с който президентът Еманюел Макрон се надява да разреши кризата. "Измама", прах в очите", гласят оценките на протестиращите. Още от кореспондента на БНР Юлия Талева.

bnt avatar logo
от Юлия Талева, кор. на БНР
20:10, 19.01.2019 (обновена)
Чете се за: 01:00 мин.
По света

Водни струи и сълзотворен газ разпръснаха демонстрантите в Париж към края на протестното шествие на "жълтите жилетки", което следобед обиколи центъра на града. Инциденти е имало и в провинцията: в Рен са ранени двама полицаи, в Марсилия полицията е отблъснала протестиращи, опитали да влязат в дома на вътрешния министър Кристоф Кастанер. "Свобода, равенство, флашбол" гласеше един от най-разпространените лозунги днес след случаите на наранени от полицията демонстранти.

Около 80000 служители на реда пазиха страната от безредици и насилие, което придобива небивали размери. Наред с "жълтите жилетки" протестираха и журналисти от "Репортери без граници" срещу зачестилите нападения над техни колеги по време на протестите.

Днешният протест беше тест както за "жълтите жилетки", така и за френското правителство и президента Макрон, който през седмицата откри широк национален дебат, за да успокои настаналото от два месеца социално напрежение.

Твърдото ядро на "жълтите жилетки" обаче изглежда непоколебимо и очевидно скептично към дебата. Протестиращите продължават да отстояват идеята си за референдум за граждански инициативи, погребана според тях от управляващите, а темите за държавните разходи и за прозрачна данъчна система надделяват в исканията.

Критични реакции събра вчерашното изявление на Макрон пред френски кметове, според което причината за несправедливостта не са данъците, а неравният социален старт.

Еманюел Макрон президент на Франция: Истинското неравенство в страната ни е това, че две френски деца с едни и същи талант и мотивация няма да имат еднакви възможности за успех при различни семейства и на различно място.

След три месеца дебати президентът трябва да оповести лично резултатите. Скептицизмът обаче изглежда владее трайно французите: според прочване на "Опиниън Уей" 56% продъжават да подкрепят "жълтите жилетки", а 70% не вярват, че дебатът ще отговори на очакванията им.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Официално: Матера вече е Европейска столица на културата заедно с Пловдив
Официално: Матера вече е Европейска столица на културата заедно с Пловдив
Българка от София е участвала в схемата за финансиране на терористи в чужбина
Българка от София е участвала в схемата за финансиране на терористи в чужбина