НОВИНИ

​Водолази откриха пробивите на потъналия кораб "Мопанг" край Созопол

Водолази доброволци откриха пробивите на потъналия кораб "Мопанг", за който преди три дни беше подаден сигнал, че е източник на мазутния разлив край Созопол. Водолазите участваха в операцията за локализиране на замърсяването, която започна рано тази сутрин в присъствието на министъра на транспорта Ивайло Московски и шефа на Морска администрация кап. Живко Петров.

bnt avatar logo
от Веселин Григоров
18:09, 14.08.2018
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Екип от водолази доброволци се спусна на около 25 метра дълбочина.Те трябва да прикрепят още 500 метра бонови заграждения към носа и кърмата на потъналия кораб. Влекач от Бургас и катер на Морска администрация се включиха в операцията, а пет часа по-късно плаващите бариери бяха стабилизирани и пробойните открити.

Михаил Заимов: С големината на юмрука ми две струи, които излизат от кораба нагоре, не знам как ще се работи, защото корабът е в много лошо състояние, двата му борда са се почти съединили един с друг.

Преди началото на операцията министър Ивайло Московски, който направи оглед на замърсеното място, каза, че предстоящата операция по цялостното премахване на мазута от резервоарите на "Мопанг" е предизвикателство за нашите институции.

Ивайло Московски, министър на транспорта: Имаме разписана процедура, която в подобен авариен режим се задейства. Това ще бъде някакъв допълнителен разход, но имаме уверението и на министър-председателя, че това няма да представлява проблем и ще бъдат осигурени необходимите средства.

Подобна операция е извършвана в България, но при други параметри.

Кап. Живко Петров - шеф на Морска администрация: Вадени са потънали кораби, вадено е гориво от потънали кораби, но по-близо в пристанището, но все пак малко по-малка дълбочина и от кораби в по-добро конструктивно състояние. На мен поне не ми е известно в България да е извършвано операция на стогодишен кораб, потънал, полуразрушен, неизвестен по същество за нас т.е. без да имаме цялостни планове на кораба и конструкция, без да знаем какво количество гориво има, в кои танкове, да се прави.

От Морска администрация съобщиха, че ако времето е подходящо, още утре водолази от двете специализирани фирми по източване на мазут и нефтени отпадъци ще направят подводен оглед на кораба.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Челси прати Бакайоко в Милан
Челси прати Бакайоко в Милан
Расте броят на жертвите след срутването на мост в Генуа
Расте броят на жертвите след срутването на мост в Генуа