Екип от тежководолази работи по възстановяване на корпуса на руския кораб, на който имаше взрив в началото на миналата седмица. Плавателният съд пристигна за ремонт във варненския завод „Терем - Флотски арсенал“, но при заваръчна дейност искра предизвика пожар на кораба. За щастие при инцидента нямаше пострадали и сериозни екологични последствия.

Варна

Пробойните са пет, четири по-големи и една по-малка през разстояние около метър. Обшивката е изкривена, пробойните са ъглови. Това са видели тежководолазите, които са извикани веднага след инцидента, за да направят подводен оглед на плавателния съд. В момента те работят по възстановяване на пробойните.

Николай Тодоров, водолаз
„И петте ги запушихме, за да не се пълни баластния танк с вода, за да може вече да си мине периодът, в който корабът може да влезе на док. “

Работата на тежководолазите е рискова и отговорна. Не са много хората у нас, обучени да се занимават с тази дейност. Освен огледи на кораби, тежководолазите извършват ремонти на кейове, правят подводни монтажи, обследват изправността на язовирните съоръжения.

Николай Тодоров, водолаз
“Обикновено ходим да правим ремонт, защото не могат да контролират примерно изпускането на язовира – кранът е счупен, когато не можеш да си контролираш изпускането на водата, язовирът може да прелее, да се скъса стена.”

"За да си свършим добре работата, казва Николай, е важно да сме добре подготвени физически, да сме спокойни в критична ситуация и да действаме в синхрон.

Николай Тодоров, водолаз
"Като семейство сме. Всеки отговаря, дори и този, който е над водата, на сушата, отговаря за водолаза и няма място за грешки.”

Екипи от добри водолази у нас се намират все по-трудно. Квалифицираните заминават за чужбина, където работата е много добре платена и има постоянната трудова заетост.