НОВИНИ

На Богоявление: Патриарх Неофит отслужи водосвет и освети бойните знамена

Днес е Богоявление, един от най-тачените християнски празници. В катедралния храм „Св. Александър Невски“ беше отслужена света Василиева литургия, а след това българският патриарх Неофит отслужи и Велик Богоявленски водосвет. С водата по традиция пред паметника на Незнайния войн бяха осветени българските бойни знамена и знамената светини. Ритуалът датира още от времето на цар Симеон Велики - от далечната 917 година и битката при Ахелой.

Елиана Димитрова
от Елиана Димитрова
19:03, 06.01.2019
Чете се за: 00:39 мин.
У нас

Според Светото писание на днешния ден Иисус Христос бил кръстен във водите на река Йордан от св. Йоан Кръстител. За първи път пред света се разкрила и тайната на Светата Троица - Отец, Син и Светия дух.

И тъй като днешният празник е свързан с Великото водоосвещаване, след тържествената литургия, патриарх Неофит отслужи Велик Богоявленски водосвет. На тържествената церемония по освещаване на бойните знамена и знамената - светини президентът и главнокомандващ Румен Радев прие почетния строй на представителните части на армията.

;

Патриарх Неофит пожела днешното освещаване да бъде подкрепа за целия български народ и общество.

Неофит, Патриарх Български: Нека поръсването с богоявленската вода на знамената на българската армия бъде залог за неувяхващата слава на родното ни войнство, което и днес както и в хилядолетното си минало, продължава да бъде надежден гарант за свободата, цялостта и независимостта на нашата обична майка България.

Бойните знамена и знамената светини бяха осветени от секретаря на Светия Синод - мелнишкия епископ Герасим. По традиция президентът Румен Радев поднесе венец пред паметника на Незнайния войн, а тържествената церемония завърши с националния химн и военен парад.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В Полша проверяват „стаите за бягство“ след смъртта на петте момичета в Кошалин
В Полша проверяват „стаите за бягство“ след смъртта на петте момичета в Кошалин
Отбелязваме 171 години от рождението на поета революционер Христо Ботев
Отбелязваме 171 години от рождението на поета революционер Христо Ботев