Денят на храбростта и празник на Българската армия беше отбелязан с най-мащабния от години парад с участието на всички видове войски и военна техника. Хиляди войници с десетки бойни машини превзеха жълтите павета в София. В речта си пред хилядите на площад княз "Александър Първи" президентът Румен Радев заяви, че храбростта не се проявява само на бойното поле, а и всекидневно - в силата да изричаме истината, да браним демокрацията и да въставаме срещу несправедливостта.

Денят на храбростта и празник на Българската армия започна с тържествен водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред Паметника на незнайния воин.

Президентът и върховен главнокомандващ въоръжените сили Румен Радев прие почетния строй на представителните части на видовете въоръжени сили на площад "Княз Александър Първи".

20 артилерийски салюта прозвучаха с химна на Републиката.

Парада откри вертолет Ми-17, носещ националния флаг, който прелетя с 80 км. в час на 100 метра над площада.Над 1600 военни участваха във военния парад за Деня на храбростта

Над 1600 военни участваха във военния парад за Деня на храбростта

По повод на 140-та годишнина от създаването на Българската армия във военния парад участваха над 1600 военнослужещи от Въоръжените сили. Бяха представ...

В словото си президентът Румен Радев заяви, че век след Първата световна война в днешния свят националният егоизъм отново взима връх, а кръвопролитията са факт по улиците на Европа и по периферията й. Армията, заяви президентът, отново възстановява ролята си на основен гарант за сигурността и благоденствието.

Румен Радев, президент на Република България и Върховен главнокомандващ: Но българите трябва да осъзнаем, че свободата и суверенитетът не се гарантират с думи и декларации, а се обезпечават с достатъчно сила и доблест, че нехайното отношение към армията подкопава държавността. Честит празник на хората с пагони. Да живее България!

В небето над София прелетяха 14 вертолети и самолети - Ми-17, Ми-24, Кугър, Пилатус, ЕлЗет, Спартан, Су-25, МиГ-29.

Каква сухопътна техника участва във военния парад?

Каква сухопътна техника участва във военния парад?

Репортерът ни Александър Марков разговаря тази сутрин с полковник Николай Антонов, Командване на Сухопътни сили, както и полковник Деян Дошков, зам.-к...

© БТА

Над 52 бронирани бойни машини на Сухопътните войски и на Притивовъздушната отбрана на страната преминаха през площада. Танк Т-72, ракетните установки С-125, С-200, С-300.

Бронирани джипове Мерцедес, Хамър, бойни машини Командо Селект и Гардиън, бронетранспортьор БТР-60, 152-мм гаубица, реактивната система за залпов огън Град, 122-мм самоходна гаубица Гвоздика, бойна машина на пехотата 1 и 23, тактически ракетен комплекс Точка и ОСА.

Хареса ли Ви парадът?
Много. Тази година доста.
Парадът беше прекрасен. Децата са възхитени.
Просто е и чудесен миг, в който да можем да си помислим за това, откъде идваме, какво ни предстои и какво правим сега и е хубаво не само днес това да ни се случва.
Най-много на мен ми харесаха как минаха изтребителите и как демонстрираха танковете и всичко, което има нашата военна армия.
Искам да съм войник, който защитава България.

Уникалното тази година е и македонската представителна рота, която също участва в Парада.

Македонският подполк. Боро Латковски: Показахме се в добра светлина

Македонският подполк. Боро Латковски: Показахме се в добра светлина

От няколко месеца се подготвяме за участие в днешния парад, от няколко дни съгласуваме действията си спрямо организацията на днешния парад. Това заяви...

И както повелява традицията, представителните роти си направиха снимка за спомен пред катедралния храм "Св. Александър Невски".

В 12 ч. пред Президентството беше извършена тържествена смяна на почетния гвардейски караул.

​С най-мащабния парад от години беше отбелязан 6 май в София

​С най-мащабния парад от години беше отбелязан 6 май в София

С най-мащабния парад от години насам - с участието на всички видове войски и военна техника - беше отбелязан Денят на храбростта в София. Всичко за п...

Още по темата Ден на храбростта