НОВИНИ

Военен сблъсък в Черно море за първи път от 2008 г.

Военен сблъсък в Черно море между Русия и Украйна. Инцидентът недалеч от анексирания от Русия Крим предизвика остри международни реакции и опасения от нов конфликт. Трима украински моряци са ранени при сблъсъка между руски и украински военни кораби.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
18:00, 26.11.2018
Чете се за: 02:18 мин.
По света

Русия задържа украинските кораби, и 24-мата моряци на борда. Сега те се намират в Керч. Кремъл настоя днес, че действията ѝ са законни и обвини Украйна, че е нарушила териториалните ѝ води. Украйна обяви случилото се за агресия и в отговор украинският президент Петро Порошенко подписа указ за въвеждане на военно положение от тази сряда за 30 дни. В обръщение към украинците, излъчено по телевизията, Порошенко обеща да не отменя президентските избори, които трябва да се състоят на 31 март догодина. Военното положение трябва да бъде одобрено от парламента. Извънредното заседание започна преди няколко часа с напрежение. Вътре опозиционни депутати попречиха на президента да произнесе реч, а отвън протестиращи настояват за прекратяване на всякакви отношения с Русия.

Военен сблъсък в Черно море - за първи път от руско-грузинската война преди 10 години и за първи път само на няколкостотин километра от границите на България. В неделя три украински войни кораба - два катера и един влекач, тръгват от Одеса към Маруипол - украинско пристанище в Азовско море. В района на град Коктебел на анексирания от Русия полуостров Крим те са прихванати от руската гранична охрана. От руска страна е открит огън, трима украински моряци са ранени. Вижте подробностите в следващия репортаж.

Искра, която предизвика страхове от нова война. Тя се вижда и на кадрите на сблъсъка между руските и украинските бойни кораби, станал в неделя, недалеч от входа на Керченския пролив към Азовско море. Руската брегова охрана открива стрелба срещу трите украински кораба на път към Мариупол - два бронирани катера и един пристанищен влекач. Единият от украинските кораби е ударен на таран. Корабите и 23-та украински моряци на борда са задържани и в момента се намират в Керч. Трима от моряците са ранени.

Антон Лозовой, Гранична служба на Крим: За да бъдат спрени украинските кораби, беше използвано оръжие. В резултат и трите кораба бяха задържани в териториалните води на Русия в Черно море.

Русия, която анексира Крим преди 4 години, и Украйна имат различни версии за случилото се. Русия твърди, че украинските кораби са нарушили без предупреждение териториалните ѝ води с цел провокация.

Сергей Лавров, министър на външните работи на Русия: Бяха нарушени ключови положение на международното право, не само морското, но и на общото международно право, включително конвенцията за морско право и други международни юридически инструменти, които изискват от държавите да уважават суверенитета на други държави.
;

Украйна твърди, че е предупредила руската страна за преминаването на корабите си. Тя определи инцидента като акт на агресия и нарушение, включително на договора с Русия за съвместно използване на Азовско море.

Петро Порошенко, президент на Украйна: Обръщам се към ръководството на Русия с настояване незабавно да освободи украинските военнослужещи, които са били брутално задържани в нарушение на международното право и чиято съдба е неизвестна.

Русия вчера блокира входа на Керченския пролив - активен търговски път и вход към няколко украински пристанища. Рано тази сутрин проливът беше отворен за корабоплаване. Напрежението и несигурността обаче остават.

Мнозина си задават въпроса на ръба на нова война ли са Украйна и Русия - пета година криза след анексията на Крим и войната в Източна Украйна. Европейският съюз и НАТО призоваха двете страни към спокойствие, а Русия да освободи украинските кораби и моряци. Инцидентът предизвика протести на украински националистически организации пред руски дипломатически мисии в Украйна. А президентът Порошенко мотивира подписания днес от него указ за военно положение с необходимостта да се подсили отбраната на страната и отрече това да е стъпка към война. Има обаче коментари, че на фона на предстоящите президентски избори в Украйна през март военното положение дава право на президента да остане на поста си и след края на мандата си. Стои въпросът дали зад този акт не стоят и политически причини. Подобни мнения - за опит за печелене на политическа популярност чрез външнополитически конфликт има и за Русия, където президентът Путин също губи от рейтинга си през последните месеци. Засега морският сблъсък сякаш прилича на вдигане на политическите залози за сметка не само на отношенията между Русия и Украйна, но и на сигурността в Черно море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Под 1/3 от от шофьорите ще плащат много скъпа Гражданска отговорност
Под 1/3 от от шофьорите ще плащат много скъпа "Гражданска отговорност"
Мая Манолова ще сезира КС за поредното отлагане на машинното гласуване
Мая Манолова ще сезира КС за поредното отлагане на машинното гласуване