НОВИНИ

Военна прокуратура в Пловдив проверява инцидента с хеликоптера "Кугър"

Повторен оглед се извършва в момента на мястото на инцидента с военния хеликоптер „Кугър" край пловдивското село Цалапица. Вчера след 18 ч. при тренировъчен полет хеликоптерът е закачил и скъсал жици на електропровод. Екипажът е невредим и е успял да приземи машината успешно. За няколко часа голяма част от град Стамболийски и околните села останаха без ток и вода.

bnt avatar logo
от Антоанета Чакандракова
11:51, 22.08.2018 (извънредно)
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

От авиобаза "Крумово" съобщиха за БНТ, че на този етап няма нова информация около разследването на причините за инцидента.

Още снощи в рамките на час и половина екипите на електроразпределително дружество EVN отстраниха авариите и в Стамболийски бе възстановено електроподаването. От дружеството съобщиха, че щетите за компанията са незначителни. Скъсаният от хеликоптера кабел е с дължина от около 150 метра.

Разследването се води от Военна прокуратура-Пловдив. Оттам съобщиха за БНТ, че в момента тече втори оглед на местопроизшествието край Цалапица и на хеликоптера, който е приземен на селскостопанското летище в селото. Назначени са няколко експертизи, които да помогнат за изясняване на причините за инцидента. Резултатите от тях се очакват най-късно до два месеца. Единствените щети по хеликоптера е дефектирала лопатка на въртящата се част. Когато тя бъде подменена, машината ще бъде преместена в авиобаза "Крумово". Очаква се това да стане още в рамките на днешния ден. Хората в района обаче се оплакват, че често военни хеликоптери прелитат твърде ниско над земята и това ги притеснява.

Дора, жител на Стамболийски: Нищо не сме чули, изведнъж токът загасна и водата спря, това е.
Мариана Попова, жител на Стамболийски: Приблизително около два часа, два часа и половина, може би, нямаше нито ток, нито вода.

Често ли летят хеликоптери тук над Стамболийски?

Мариана Попова: Не чак толкова ниско... минават доста често, да.
Георги Мараджийски, кмет на Стамболийски: За около 2 часа авариите бяха отстранени, съвсем спокойно е положението в Стамболийски в момента. Още преди години съм подавал доста жалби в EVN за птиците, които пречеха на електрозахранването. Отстраниха доста от тези аварии. Подменени бяха далекопроводите, направена беше специална схема, по която бяха изработени на самите стълбове специални уреди, които да гонят птиците.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
МВР разкри канал за трафик на нелегални мигранти
МВР разкри канал за трафик на нелегални мигранти
Обявяват Царските конюшни за културна ценност от местно значение
Обявяват Царските конюшни за културна ценност от местно значение