НОВИНИ

До края на март Каракачанов внася проектите за модернизация на армията

Въвеждане на доброволна военна служба и превъоръжаване на армията бяха двата акцента, поставени от военния министър Красимир Каракачанов пред Висшия команден състав по време на годишната конференция на началника на отбраната. В сутрешния блок на БНТ той поясни, че до края на март проектите за модернизация на сухопътните и военновъдушните сили влизат за обсъждане от правителството.

bnt avatar logo
от БНТ
18:40, 20.02.2018
Чете се за: 01:06 мин.
У нас

До 2024-та година парите, отделяни за отбрана, трябва да нараснат до 2% от брутния вътрешен продукт, заяви Каракачанов пред генералите.

Военният министър обърна внимание върху необходимостта 20% от отделяните средства за отбрана да бъдат за превъоръжаване с нови образци въоръжение и техника, съвместими с НАТО и високотехнологични.

В Сутрешния блок на БНТ той уточни, че още следващия месец проектите за нови БТР-и и изтребители ще бъдат внесени за обсъждане от кабинета.

Красимир Каракачанов: "Ние ще искаме оферти и за нови самолети, и за втора ръка самолети, за да може да сме наясно.

Моята логика е да търсим най-доброто като цени ,и най-доброто като възможности, а не да отбием номера и да похарчим парите на българския данъкоплатец".

Оказва се, че засега пари за нови фрегати няма.

Красимир Каракачанов: "Истината е, че с тези няма и 700 млн. лв. няма как да се построят два нови кораба. Тези пари, които вече са гласувани от парламента през 2016-та ние трябва да ги използваме за модернизацията на фрегатите, които имаме".

Пред генералите Каракачанов посочи още, че основният проблем на армията остава липсата на желаещи да облекат униформата.

Един от акцентите, които постави военният министър Красимир Каракачанов е въвеждане на доброволна военна подготовка и призова висшия генералитет да изработи най-правилния подход за предлагане на подходяща стратегия пред обществото и пред Народното събрание.

Красимир Каракачанов: "От сега казвам, че тази доброволна подготовка трябва да надгражда професионалната ни армия, която е гръбнакът на нашата отбрана, като осигурява допълнително подготвени млади хора, готови да изберат военната професия.

Пред БНТ той посочи и конкертни срокове за продължителността на доброволната служба.

Красимир Каракачанов: "Трябва да бъде различна между 6 и 12 месеца, според това какво желение има кандидатът да служи."

За всички, които отбият доброволна военна служба, Каракачанов предлага след това те да имат предимство при кандидатстване за постоянна работа в системата на отбраната или в МВР.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Приятели на самозапалилия се Пламен Горанов почетоха паметта му
Приятели на самозапалилия се Пламен Горанов почетоха паметта му
Столичната община възстановява софийското първенство по шахмат за деца и юноши
Столичната община възстановява софийското първенство по шахмат за деца и юноши