Военни пилоти от цялата страна се обучаваха край Варна за реакция при аварийни ситуации на море. По време на тренировките в авиобаза „Чайка" те евакуираха с вертолети бедстващи хора в морето. Целта е да се подобрят практическите умения на авиаторите в рискови ситуации.

Варна

Два вертолета - на Военноморските и Военновъздушните сили, се включиха в тренировката по спасяването на бедстващи в морето пилоти. Авиаторите разказват, че в подобна критична ситуация са нужни изключителни умения в летенето.

Кап. Трифон Хаджийски - командир на вертолетно звено в 24 авиацаионна база: Абсолютна прецизност в летенето и неподвижност на машината, за да може да се помогне на оператора на лебедката и да се окаже съдействие на спасителя, .
Старши лейтенант Мартин Манев - пилот в авиобаза "Чайка": Самото катапултиране е голям стрес за самия организъм. Все пак като попаднеш в морето трудно се оцелява..Идеята е човек да не изпадне в паника и затова се провеждат тези обучения.

Демонстрирани бяха различни начини за спасяване на пострадали в морето пилоти.

Георги Славов - спасител-парашутист, 24 авиационна база: Той беше адекватен, беше настанен в коша и беше извлечен по този способ, вторият трябваше да бъде извлечен с колан.

Вертолетите "Пантер" на Военноморските сили разполагат с най-добрите технически параметри за търсене и спасяване на хора дори през нощта.

Капитан III ранг Николай Кoлев - Авиобаза "Чайка": Особеността, която го различава, например от въртолета "Кугър", е неговият 4-канален автопилот, който напълно автоматизирано зависва над морска повърхност и изключително прецизно успява да извърши евакуацията на бедстващите от морската повърхност."

В учението се включи и вертолет "Кугър" от Военновъздушните сили, с който пилотите могат да окажат помощ на повече от 20 бедстващи в морето хора.