НОВИНИ

Военни ще помагат за възстановяването на електрозахранването в 90 населени места

Българската армия ще мобилизира всички свои ресурси в Североизточна България, за да се подпомогнат усилията на "Енерго-про" и да възстановим електрозахранването. Това каза директорът на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов на пресконференция в сградата на Агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ след заседание на междуведомствения щаб.

военни помагат възстановяването електрозахранването населени места
bnt avatar logo
от БНТ
10:19, 08.01.2017 (извънредно)
Чете се за: 00:51 мин.
У нас

Гл. комисар Николов уточни, че през нощта населените места без ток са били 57, но тази сутрин те вече са 90. Въпреки огромните усилия нещата са с променлив успех, обясни той.

Днес се очаква спадане на скоростта на вятъра, което ще позволи да вдигнем летателна техника, с която да облетим всички далекопроводи и да видим точно къде е голямата повреда и да се намесим точно там, каза той. По думите му това е основен приоритет за днес заедно с отваряне на главните пътища в страната.

През нощта екипи са помогнали на туристически автобус с 40 японски туристи, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството в оставка Лиляна Павлова. Въпреки тежката обстановка туристическата фирма си е позволила да тръгне по маршрута Шумен - Разград. Павлова каза, че вероятно на фирмата ще бъде наложена глоба, защото е подложила на риск живота на хората.

Гл. комисар Николов заяви, че са имали десетки случаи, при които екипите са организирали спасителни операции за хора, които не са се съобразили с предупрежденията да не тръгват в снега. До 3.30 часа сутринта 10 души прокопаваха пътя в Добри дол, Монтанско, за да спасят лидер на организация. Този лидер настояваше лично да бъде спасен от АПИ, коментира гл. комисар Николов. По думите му човекът е спасен, но техниката все още е там и ще организират операция да се изтегли.

Екипи са помагали на родилки и болни деца. Пожарникари са гасили 116 пожара в страната, в Пловдивско е загинал човек, каза гл. комисар Николов.

Той благодари на служители доброволци от БЧК, които денонощно са на терен, помагат с топли напитки, храни и разговарят с пострадалите хора.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Сборни групи в детските градини в Благоевград
Сборни групи в детските градини в Благоевград
Днес е Бабинден
Днес е Бабинден