НОВИНИ

Военни учения до Северна Корея на Китай, Русия, САЩ и Южна Корея

Китай и Русия започнаха морски военни маневри близо до Северна Корея, предава Ройтерс. Напрежението на Корейския полуостров се усили, след като миналия петък Северна Корея за пореден път изстреля балистична ракета над територията на Япония. САЩ също проведе съвместни учения на военновъздушните сили с Южна Корея.

военни учения северна корея китай русия сащ южна корея
bnt avatar logo
от БНТ
09:36, 18.09.2017
Чете се за: 00:53 мин.
По света

Китайската информационна агенция „Зинхуа“ заяви, че общите военни учения между Русия и Катай ще се проведат край руския град Владивосток, който се намира близо до границата със Северна Корея. Това е втората част от морските учения между двете страни, като първата част се проведе в Балтийско море през юли. Изявлението на китайската агенция не посочва, че ученията са свързани със Северна Корея.

Китай и Русия призоваха международната общност да се намери мирен път за решаването на севернокорейския проблем, напомня Ройтерс. Въпреки това, тонът към комунистическата страна се изостря, като представителят на САЩ в ООН Ники Хейли заяви в неделя, че дипломатическите варианти пред Организацията на обединените нации се изчерпват, а японският премиер Шиндзо Абе отбеляза, че Северна Корея е заплаха за САЩ и Европа.

В статия за „Ню Йорк таймс“ японският премиер отбелязва, че международната общност трябва да остане единна и да приложи санкциите срещу Северна Корея след нейните неколкократни ракетни тестове. Той определя севернокорейската заплаха като безпрецедентна, сериозна и непосредствена. В статията Абе припомня какви са били последните стъпки на Съвета за сигурност на ООН спрямо Северна Корея, а именно санкциите приети на 11 септември след ядреното изпитание на Пхенян от 3 септември. Припомнят се и последните ракетни изпитания от Северна Корея.

Два американски бомбардировача B-1B и четири изтребителя пето поколение F-35B, в сътрудничество с южнокорейски изтребители F-15K, проведоха днес упражнения в небето над Южна Корея.

Според агенция „Ронхап”, тестовете са отговор на последните провокации от страна на Северна Корея.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Николай Нанков: Цената на водата няма да се вдига драстично
Николай Нанков: Цената на водата няма да се вдига драстично
Нова скейтборд площадка откриха в Дупница
Нова скейтборд площадка откриха в Дупница