НОВИНИ

Военни водолази ще пазят при хвърлянето на кръста във Варна

Всяка година на Йордановден във Варна десетки смелчаци на възраст от 16 до 90 години се хвърлят в ледените води на морето, с желанието да уловят кръста. За да се избегнат инциденти, ритуалът протича под наблюдението на военни водолази. Всяка година ден преди хвърлянето на кръста, те правят подводен оглед за опасности на морското дъно.

bnt avatar logo
от Мариана Малева
17:42, 05.01.2016
Чете се за: 00:36 мин.
Още

Групата водолази вече е на Първа буна. Двама от тях се спускат на дълбочина 4 метра. Температурата на морската вода е - 6 градуса. Докато единият от водолазите извършва щателен оглед, вторият го подсигурява. Така е и в самия ден на празника.

капитан-лейтенат Илия Стойчев - началник на Школата за водолази към ВМС: "Ден преди Богоявление групата не е голяма, наблягаме на по-сериозен личен състав на самия ритуал, понеже смелчаците понякога са над 50, 60 човека и е нужно да имам във водата поне 5,6 човека да оказват съдействие. Миналата година имаше доста изненади, имаше счупени бутилки, тръби, арматури... всяка година е различно."

Водолазите не са сред участниците в ритуала за хващането на кръста на Богоявление, но като професионалисти съветват всички, които ще се гмурнат в ледените води.

капитан-лейтенат Илия Стойчев - началник на Школата за водолази към ВМС: "Моят съвет е да са си починали предния ден, да не са употребили алкохол - това е важно... да се климатизират преди да скочат и мога да ги уверя, че са в безопасност".

Огледът приключи, водолазите излязоха от морето. Не бяха открити никакви опасни предмети под водата.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Полицията в Пловдив разследва жестокото убийство на семейство Сапунджиеви
Полицията в Пловдив разследва жестокото убийство на семейство Сапунджиеви
Разследват Тайфи Мекльов от Якоруда и като производител на ракията менте
Разследват Тайфи Мекльов от Якоруда и като производител на ракията менте