НОВИНИ

Военните действия в Либия ескалират

Напрежението в Либия се покачва. Силите на признатото от ООН правителство и тези на маршал Халифа Хафтар, който атакува Триполи, си размениха въздушни удари през последните часове. Съобщава се за 21 загинали и 27 ранени в столицата. Международни организации, компании и американски военни изтеглят хората си от Либия.

Цветелина Йорданова
от Цветелина Йорданова
20:10, 07.04.2019
Чете се за: 00:48 мин.
По света

Боевете между проправителствените части и силите на маршал Хафтар се ожесточават.

През последните дни маршал Халифа Хафтар предприе от изток настъпление към столицата и обяви, че контролира Международното летище на 30-ина километра от града. Международно признатите власти в Триполи отвърнаха с контраоперация под името "Вулкан на гнева" и бомбардираха позициите на Хафтар в района на летището.

На свой ред неговите сили обявиха, че са нанесли първи въздушен удар по предградие на столицата.

"Това ще бъде война без победител", каза премиерът на признатото от ООН правителство Файез Сарадж.

Файез Сарадж, премиер на международно признатото либийско правителство: Атаката от силите на Хафтар и неговото обявяване на война на градовете и столицата ни, ще бъдат посрещнати със сила и мощ. Разпоредихме на либийските въоръжени сили да се изправят срещу заплахата от тези, опитващи се да дестабилизират страната.
бригаден генерал Ахмед ал-Месмари, говорител на Либийската национална армия: Триполи вече не е столицата на честните либийски патриоти. Триполи стана столица на терора и терористите, на група престъпници, които не надхвърлят няколко хиляди, но имат оръжия и контролират политиката, Централната банка и петролните компании.

ООН призова за двучасово спиране на огъня в южните предградия на Триполи, за да бъдат изведени ранените и цивилните. Американските военни бяха временно изтеглени от Либия заради създалата се непредвидимост на ситуацията. ООН изтегля част от служителите си, италианската петролна компания ЕНИ - целия си персонал.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
БСП поискаха спиране на регистрацията на АБВ за евроизборите
БСП поискаха спиране на регистрацията на АБВ за евроизборите
Недоволство във Войводиново от присъдите на братята, нанесли побой на командос
Недоволство във Войводиново от присъдите на братята, нанесли побой на командос