НОВИНИ

Военните конфликти - основна причина и за глада по света

Продължаващите военни конфликти застрашават не само физическата сигурност на хората. Изследване показва, че повече от 56 милиона души са заплашени от т.нар. "хранителна несигурност".

Теодора Гатева
от Теодора Гатева
11:43, 03.08.2016
Чете се за: 00:46 мин.
По света

Докладът е изготвен от Организацията по прехрана и земеделие и Световната програма по прехраната към ООН и представен на Съвета за сигурност на организацията. Документът се базира на анализ на данни от 17 държави в най-засегнатите от конфликти райони. Цифрите показват, че най-тежко е положението е Йемен и Сирия. Там т.нар. "хранителна несигурност" или невъзможността за достъп до хранителни продукти през равен интервал от време, е сериозно завишена. А причина са продължаващите военни действия. 14 милиона души - или повече от половината население на Йемен, е в състояние на хранителна криза.

Повече от 8 и половина милиона души - или 37% от населението на Сирия ПРЕДИ началото на конфликта там, се нуждае спешно от храна и стоки от първа необходимост. И още от стряскащата статистика - огромен процент от сирийските бежанци, които се намират в лагери в различни части на света се нуждаят от препитание. Драматично бързо по отношение на хранителната сигурност се влошава ситуацията в Судан. Сериозно е положението и в държави, които излизат от продължителни граждански конфликти, като Централно африканската Република и Колумбия.

;

Двете организации предупреждават още, че ако не се вземат адекватни мерки по отношение на изхранването, вероятността в държава, в която е имало война, отново да пламне конфликт е 40 процента. Анализите показват още, че приблизително половината от бедното население в момента живее в зони на нестихващо насилие. На тези места вероятността от недохранване е три пъти по-висока, отколкото в държави без военни конфликти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Среднощен бой в Сандански
Среднощен бой в Сандански
Инструктори ще пазят деца във въжен парк
Инструктори ще пазят деца във въжен парк