НОВИНИ

Военните в Зимбабве превзеха властта, но отрекоха да са извършили преврат

Зимбабвийски военни се обърнаха към нацията тази нощ по националната телевизия и отрекоха в страната да е извършен преврат, предаде Франс прес. Те потвърдиха, че са завзели властта, но подчертаха, че тяхна мишена са "престъпниците" около президента Робърт Мугабе, а 93-годишният държавен глава е невредим, посочва Ройтерс.

bnt avatar logo
от БТА
08:37, 15.11.2017
Чете се за: 00:43 мин.
По света
военните зимбабве превзеха властта отрекоха извършили преврат

Мугабе и семейството му са добре и сигурността им е гарантирана, каза говорител, който уточни, че армията е взела на прицел единствено престъпниците около президента, "причиняващи социално и икономическо страдание". Очакваме ситуацията да се нормализира веднага щом приключим мисията си, добави той, цитиран от ДПА.

Към 2:00 часа местно време се чу продължителна стрелба близо до частната резиденция на президента Мугабе в столицата. Малко по-рано бе съобщено, че войници са завзели централата на зимбабвийската държавна телевизия Зед Би Си, а после агенциите съобщиха за няколко силни експлозии в центъра на столицата Хараре.

Американското посолство обяви на сайта си, че днес ще остане затворено и призова сънародниците си в Хараре да останат у дома заради несигурната политическа обстановка. Великобритания посъветва своите граждани в Зимбабве да направят същото.

;

Военните в Зимбабве задържаха финансовия министър на страната Игнасиус Чомбо, след като завзеха властта в опит да се справят, както те твърдят, "с престъпници около президента Робърт Мугабе, които, причиняват социално и икономическо страдание на хората", предаде Ройтерс, като се позова на правителствен източник.

Чомбо е водещ член на т.нар. фракция "Г40" на управляващата партия "Африкански национален съюз на Зимбабве - Патриотичен фронт" (ЗАНУ-ПФ). Фракцията е оглавена от съпругата на Мугабе - Грейс, която се стреми да наследи 93-годишния президент на президентския пост.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Спорове между БСП и ГЕРБ за предлаганите конституционни промени
Спорове между БСП и ГЕРБ за предлаганите конституционни промени
Диамант беше продаден за 34 милиона долара
Диамант беше продаден за 34 милиона долара