НОВИНИ

Военният министър на разпит за сделката с ремонта на МиГ-овете

Софийската градска прокуратура разпита военния министър Николай Ненчев по сделката с Полша за ремонта на двигателите на самолетите МиГ-29. Проверката е по сигнал относно избора именно полските Военно-авиационни заводи да ремонтират двигателите, уточни Ненчев, но отказа да назове автора на сигнала. Изненадващо, юридически съветник на военния министър по тази проверка е председателят на ДСБ Радан Кънев. Припомням, сделката за двигателите между България и Полша бе сключена в края на октомври.

Александър Марков
от Александър Марков Николай Минков
14:50, 13.05.2016
Чете се за: 01:00 мин.
У нас

Николай Ненчев беше разпитван над 2 часа. Предмет на предварителната проверка е договорът за ремонт на шест двигателя за самолетите ни МиГ-29 с Полша. На излизане Ненчев заяви, че е напълно спокоен.

;
Николай Ненчев, министър на отбраната - Не бях изненадан. Тези проверки продължават от известно време. Те не са само към мен, те са към няколко заместник-министри, към хората, които са имали отношение. Спокоен съм за всичко онова, което съм направил. Още веднъж искам да потвърдя, че това за мен и за колегите, за правителството беше геостратегически избор.
;

Ненчев заяви, че не му е било съобщено по чий сигнал е образувана проверката и че със сделката са засегнати немалко интереси. Припомни, че договорът е междудържавен и е бил одобрен от МС и Народното събрание. Конкретни доказателства за нередности, по думите му, нямало.

;
Николай Ненчев, министър на отбраната - За избора, цената почти не сме коментирали. Но тя е очевидна - цената е много по-ниска, отколкото цената на РСК МиГ, така че и в това отношение съм спокоен.
;

Юридическият съветник на Ненчев по проверката - лидерът на ДСБ Радан Кънев, отказа да коментира дали става въпрос за политическа атака срещу Ненчев.

;
Радан Кънев, юридически съветник - Искаме да дадем възможност на прокуратурата да си свърши работата, да изразим надежда, че тя няма да бъде инструмент на политическа поръчка. Така че към момента да кажем, че няма основания да се твърди за политическа поръчка.
;

Договорът за ремонт на самолетите с Полша бе подписан от Николай Ненчев и полският военен министър Томас Шемоняк във Варшава през октомври. За 6 милиона и 200 хиляди евро Военно-авиационните заводи, които поддържат полските самолети МиГ-29, ще удължат ресурса на нашите двигатели. Руската самолетостроителна корпорация РСК-МиГ заплаши да оспори договора в съда. Сделката бе критикувана от опозицията, но след ожесточени дебати бе ратифицирана и от Парламента.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Новото лице на терора-мит и реалност
"Новото лице на терора-мит и реалност"
Как и защо хората се радикализират?
Как и защо хората се радикализират?