На учебния полигон „Ново село" беше открито съвместното тактическо учение с бойни стрелби „Ответен удар" 2019. То е част от национални и международни учения, провеждани в Югоизточна Европа и Черноморския регион това лято.

Шабла

В учението „Ответен удар", планирано от българска страна, участват 600 военнослужещи от Сухопътните войски на Българската армия и 200 от сухопътните войски на САЩ, Албания, Република Северна Македония и Гърция. Бойните стрелби ще бъдат извършвани с всички видове стрелково и колективно въоръжение.

Бригаден генерал Костадин Кузмов, командир на 2-ра механизирана бригада: Тук съчетаваме двата вида бойни действия - отбрана и настъпление. Като отбраната ще бъде мобилна, а настъплението ще бъде от движение. Като се има предвид многонационалния състав на батальона ще бъде един показател на това как ние, нациите, които сме членки на НАТО и приятелските такива страни, можем да бъдем общи или съвместни операции за осигуряване сигурността на региона.

Паралелно с учението „Ответен удар" в България се провеждат и още две учения. В Шабла с участието на Военновъздушните сили, сухопътните войски и военноморските сили на България и в районите на трите летища Пловдив, Чешнегирово и Безмер.