Военноморските ни сили ще се сдобият с два нови многоцелеви патрулни кораба. Те ще бъдат построени от варненската фирма “Делфин”. Това заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов, който присъства на отбелязването на 120-ата годишнина от създаването на Военоморска база Варна. Той съобщи още, че до края на месеца ще бъдат поканени и фирми за купуване на самолети за авиацията.

Варна

Първият от двата многоцелеви патрулни кораба трябва да бъде готов до края на 2020 г., а вторият – две години по-късно. За строителството им е избрана българска фирма. Военните кораби ще струват 820 млн. лв.

Красимир Каракачанов – министър на отбраната:
"Една оферта имаше точно и това беше на “Делфин” офертата. Тук разбира се става дума за кооперация с още 5 западни фирми. Системен администратор е “Талес” (Холандия). Но сега предстои изготвянето на договора."

Избраната българска фирма има капацитет за строителството на двата кораба, обясни командирът на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев.

контраадмирал Митко Петев – командир на Военноморските сили:
"Това е една много добра оферта. Над 932 характеристики бяха оценени, като всички напълно удовлетворяват и 40% от тях значително надхвърлят техническите изисквания за изграждането на кораба."

Министър Красимир Каракачанов припомни още, че за отбраната догодина са предвидени 100 млн. лв. за заплати.

Красимир Каракачанов – министър на отбраната:
"От тези пари, които са отпуснати, се заделят 30 милиона за попълване на щата. Амбицията ни е през следващата година 1300 военнослужещи да бъдат наети и да започнат да служат."

Министър Каракачанов присъства на тържественото отбелязване на 120-тата годишнина от създаването на Военноморска база Варна и празника на Пункта за базиране Варна.