Юбилеят ще бъде отбелязан с изложба в Националния военноисторически музей, която ще бъде открита днес, и конференция, посветена на 140-годишнината от създаването на военноморските ни сили. Тя ще бъде открита с доклад на командира на Военноморските сили контраадмирал Митко Петев, който гостува в студиото на "Сутрешен блок".

Контраадмирал Митко Петев, командир на ВМС: Равносметката (за тези 140 години - б.р.) е изключително положителна, защото с право можем да кажем, че военноморските сили на република България са играли ролята на защитник на националните интереси в продължение на цялото си съществуване.

Контраадмирал Петев изтъкна, че военноморските сили освен отбранителната функция, която изпълняват, пряко влияят върху икономическия просперитет на Третата българска държава в края на 19 век.

Контраадмирал Митко Петев: Мисията на Военноморските сили е да защитава морския суверенитет на Република България и националните интереси в морските пространства.

В своя доклад днес контраадмирал Петев ще представи в ретроспекция основните моменти в историята на Военноморските сили, както и характерните черти и традициите, създадени по време на 140-годишното им съществуване.

Целият разговор гледайте във видеото.