НОВИНИ

Военноморският флот получи 4 нови високоскоростни лодки от САЩ

Четири нови бързоходни моторни лодки получи днес военноморският ни флот. Плавателните съдове на стойност 2 млн. долара са дарени от САЩ. 14 наши военнослужещи вече имат сертификати за завършен курс за експлоатацията им.

bnt avatar logo
от Нора Бочева
20:19, 03.08.2018
Чете се за: 00:32 мин.
У нас

Бързоходните лодки и катерът са снабдени с радиолокационна и хидроакустична станция, камери за нощно и топлинно виждане. На тях може да се монтира и тежко автоматично оръжие.

Контраадмирал Митко Петев - командир на Военноморските сили: Използвайки способностите на вертолетите "Пантер" и тези високоскоростни лодки, вече имаме пълен комплект от способности за бързо реагиране на море.

Екипажите им са преминали специално обучение у нас и в САЩ.

Лейтенант Георги Христов: Развива скорост до 35 - 40 възела в зависимост от състоянието на морето. Много са стабилни, отделно дъното им е V-образно, което допълнително допринася за стабилността и удоволствие е да ги караш.
;

Лодките могат да се използват при военни учения, спасителни акции, за патрулиране и ескортиране на кораби и товари.

Ерик Рубин - посланик на САЩ в България: Оборудването ще подпомогне България да задоволи собствените си потребности относно сигурността и да подпомогне всички останали държави в Черноморския регион.

Плавателните съдове ще могат да се ползват и за медицинска евакуация на постради хора, както и в борбата с нелегалната миграция по море.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Поредна стачка на пилотите от „Райънеър“
Поредна стачка на пилотите от „Райънеър“
Жегата в Испания взе две жертви
Жегата в Испания взе две жертви