Корабът музей ”Дръзки” във Варна от днес е затворен за посетители. Започва ремонт на стогодишния миноносец. Той ще се извърши с дарителски средства и с помощта на доброволци. “Дръзки” е част от експозицията на Военноморския музей във Варна, който днес отбелязва 134 години от своето създаване.

Варна

Историята на музея започва на днешната дата през далечната 1883 година. Тогава офицери от Дунавската флотилия в Русе подреждат музейна сбирка с експонати, свързани с морето и военния флот.

Марияна Кръстева - директор на Военноморския музей във Варна:
Вече има зачатък на музей с предложение това да се превърне в една музейна експозиция в помощ на създаването и съхраняването на традициите на военния флот, за обогатяването на знанията на целия личен флот, по същото време е създадена и библиотека.”

През 1923 година музеят е пренесен във Варна, открита е и първата публична експозиция. Най-ценният експонат в нея и до ден днешен остава миноносецът "Дръзки", поставен там през 1957 г. Днес започна основен ремонт, който беше дълго очакван.

Марияна Кръстева - директор на Военноморския музей във Варна:
”Ще се поднови изцяло покритието на всички метални части на корпуса, и другото е че той се извършва с дарения и труд безвъзмезден.”

Ремонтът на кораба музей “Дръзки” ще приключи в края на ноември.