Над 26 бойни и спомагателни кораба, 5 самолета и 5 вертолета участват в 23-то Национално военноморско учение с международно участие "Бриз 2019" - то се провежда в българската акватория на Черно море. Основната му цел е да се подобри взаимодействието между съюзниците и партньорите в Алианса.

Варна

Българските Военноморски сили участват в "Бриз 2019" с 18 бойни и спомагателни кораби и катери, общо 4 самолета и вертолета и с 900 военнослужещи.

флотилен адмирал Мален Чубенков - командир на Флотилия бойни и спомагателни кораби: Българските военноморски сили със своите непрекъснати участия не само в този формат на учение, те непрекъснато усъвършенстват своите дейности.

Основната цел е да се повишат възможностите за действие в Черно море в съюзнически формат, както в мирно време, така и в случай на криза.

комодор Жоси Курц - Втора постоянна група кораби на НАТО: Тук в Черно море по време на учението ще работим с натовските си партньори, за да засилим сигурността в района и осигурим стабилност на съюзниците и партньорите ни.
кап. Алесандро Фалконе - Втора постоянна група противоминни кораби на НАТО: Това учение ще подготви нашите кораби да участват във всяка една мисия, изисквана от НАТО, за да изпълним всички наши задължения.

По време на учението, което ще продължи до 21 юли, ще бъде сертифициран и корабът на българските Военноморски сили базов миночистач "Шквал".