НОВИНИ

Военното министерство започва кампанията "Бъди войник"

Министерството на отбраната стартира кампанията "Бъди войник" за привличане на кандидати за военна служба. За да разбере какво кара младите хора да облекат униформата, Николай Минков се срещна на полигона "Корен" с професионални пехотинци от 2-ра механизирана бригада.

Николай Минков
от Николай Минков
08:45, 27.10.2018
Чете се за: 01:14 мин.
У нас

Професията на пехотинеца е една от най- тежките в Българската армия. Оказва се, че в нейните редици има място и за дами. Срещаме 28-годишната Бояна, за да разберем защо е решила да облече униформата.

редник Бояна Димова: "Униформата е гордост, която нося всеки ден.Реших да започна тази професия, защото от малка ми е било интересно. Нещо, което покачва наистина адреналина. Моите мечти са и да продължавам да уча и да се развивам в тази професия".

БНТ: След 10 години къде се виждаш?

редник Бояна Димова: "Може би семейна и с много по-голям пагон".

Старши лейтенант Цветозар Урумов е заместник-командир на механизирана рота. Срещаме се с него в края на тридневно полево учение, в което той е неговите подчинени показаха отлични тактически и стрелкови умения, за да науча, какво означава да бъдеш офицер от сухопътните войски.

ст. лейт. Цветозар Урумов - заместник-командир на механизирана рота: "За мен е голямо удоволствие и чест да бъда командир от състава на механизираните формирования и най-голямата гордост е да мога да приложа научените знания и умения във Военната академия, да успявам да управлявам подчинения ми личен състав и да изпълняваме в пълен спектър абсолютно всички поставени задачи".
;

Срещаме се с командира на 42-и механизиран батальон Ивайло Иванов, за да разберем какво е да носиш отговорността за над 500 военнослужещи.

подполк. Ивайло Йорданов - командир на 42-и механизиран батальон: "Както сами можете да се досетите отговорността е огромна не само поради факта, че говорим за хора, всеки със собствени лични проблеми, добри моменти, които ние трябва в батальона да формираме като екип, с който екип да изпълняваме успешно задачите. Отговорността е огромна имайки и предвид характера на изпълняваните задачи. Работи се с въоръжение, с бойна техника".

От командването на Сухопътните войски имат големи очаквания към младите хора, които решат да влязат в армията.

бригаден генерал Валери Цолов - заместник-командир на Сухопътните войски: "Ние се надяваме преди всичко нашите военнослужещи да покажат висока натренираност, висок дух и да защитят с професионални действия, че те са членове не Сухопътни войски".

През тази година Сухопътните войски обявиха свободни места за 204 войници. Кандидатите трябва да имат завършено средно или висше образование.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Предлагат задължителна медиация при бракоразводните дела
Предлагат задължителна медиация при бракоразводните дела
Поредна подозрителна пратка до привърженик на демократите в САЩ
Поредна подозрителна пратка до привърженик на демократите в САЩ