Военновъздушните сили отбелязват празника на българската авиация и 106-ата годишнина от първия боен полет.

Вижте повече от прякото включване от авиобаза "Граф Игнатиево" на репортера ни Николай Минков

В сърцето на българската изтребителна авиация авиобаза "Граф Игнатиево" са базирани самолетите МИГ-29. Макар днес да е празник авиобазата не почива. Пилотите и поддържащият персонал 24 часа в денонощието, 12 месеца в годината се грижат за безопасността на българското небе. Въпреки това сред редиците на българската изтребителна авиация има и проблеми. Какви са те се опитахме да разберем от командира на авиобазата бригаден генерал Димитър Петров, както и от майор Бисер Тодоров - командир на ескадрила за войскови ремонти.

Бригаден генерал Димитър Петров, командир на Авиобаза "Граф Игнатиево" : Най-важното е да осигурим ресурсно сегашната техника, за да можем да съхраним и да подготвим хора, които да бъдат готови за новия самолет. Така, че задачата по охраната на въздушното пространство е постоянна и тя трябва да бъде осигурявана постоянно. В момента техниката, с която разполагаме е тази и тя трябва да получи необходимото ресурсно осигуряване, за да продължим напред и да посрещнем новия самолет успешно.
Майор Бисер Тодоров, командир на ескадрила за войскови ремонти: Големият проблем е настоящето и работата в изключително лоши условия по доставката на резервни части за поддръжка на авиационната техника, която е в момента. Много е добре да имаме нов самолет, но да не забравяме, че и сега имаме авиационна техника и тя трябва да се поддържа.

Всички с нетърпение очакват определението на бъдещия нов самолет за българските военновъздушни сили. В момента са подадени четири оферти, две от които са за американски нови изтребители F-16 и F-18, изтребител втора употреба "Юрофайтер" от Италия, както и нов изтребител "Грипен". Какъв ще бъде новият самолет изчакваме решението на Междуведомствената комисия, което трябва да бъде взето в края на този месец.

Празникът на военновъздушните сили ще продължи днес следобед в Крумово, където ще бъдат положени венци и цветя пред паметника на загиналите пилоти.