Комикът Володимир Зеленски печели убедителна победа на президентските избори в Украйна, показва екзит пол проучване. 41-годишният кандидат, чиито единствен политически опит е да изпълни ролята на държавен глава в телевизионен сериал, е получил 73% от вота, сочи проучването.

Досегашният президент Петро Порошенко получава едва 25% от гласовете, като губи във всички региони на страната, включително и в западната й част, където традиционно има силна подкрепа. Веднага след като научи, че е спечелил вота, Зеленски заяви: "Всичко е възможно!". Той обеща, никога да не изостави украинския народ.

Володимир Зеленски e актьорът, който изигра Наполеон и президента на Украйна в кинокомедия. Роден в Кривой Рог, той получава юридическо образование, но не работи дори ден по своята специалност. Той създава успешно студио, което произвежда хумористични предавания, комедийни филми и сериали. В един от тях - "Слуга на народа" - Зеленски играе учител, който става президент на Украйна.

© БГНЕС
Битката за президентския пост в Украйна

Битката за президентския пост в Украйна

Украйна избира своя нов президент. Новакът в политиката Володимир Зеленски и действащият държавен глава Петро Порошенко са двамата кандидати на балота...

„Аз се стремя към президентския пост за един мандат“, казва в платформата си Зеленски.

В първия си законопроект той призовава хората да могат да определят задачите на властта чрез референдуми. Всеки бизнесмен да може да легализира доходите си срещу 5% от тях. Всяко дете ще може да натрупа в своята сметка доходи от продажбата на държавни природни богатства. Монетизиране на помощи и субсидии. Украйна да се превърне в световен лидер в продажбата на екологични храни. Това са част от залегналите идеи на Зеленски.

Володимир Зеленски е фаворит за президентските избори в Украйна?

Володимир Зеленски е фаворит за президентските избори в Украйна?

Според резултатите от първия тур на президентските избори в Украйна комикът и актьор Володимир Зеленски води с около 30%. На балотажа той ще се изправ...

Досегашният президент на Украйна Петро Порошенко призна победата си на изборите от комика Владимир Зеленски. „Драги украинци, следващият месец аз се оттеглям от поста държавен глава. Това решиха мнозинството украинци. Приемам това ваше решение“, заяви в реч Порошенко.

Той каза, че вотът е бил честен и обеща партията му да защити курса на Украйна към ЕС и НАТО, съобщи РИА Новости. Петро Порошенко обеща преди да напусне президентството да подпише Закона за езика, ако Върховната Рада го приеме следващата седмица.

Въпреки поражението, Порошенко обеща да остане в политиката, съобщи РИА Новости. Той се появи в предизборния си щаб, където беше посрещнат с аплодисменти. Той се усмихваше и се ръкуваше с всички присъстващи. Екзит пол след изборите сочи, че комикът Владимир Зеленски е получил 73% от гласовете, а Порошенко – едва 25%.

© БГНЕС