НОВИНИ

Въоръжен мъж откри огън от колата си срещу пешеходци в италианския град Мачерата

Въоръжен мъж откри огън от колата си срещу пешеходци в централния италиански град Мачерата, на 200 километра източно от Рим. Ранени са поне 6 души, всички от африкански произход. Нападателят беше задържан, всичко сочи за расистки мотиви.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:59, 03.02.2018
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Задържаният е 28-годишният Лука Траини, местен жител без криминално досие. При ареста не оказал съпротива, отправил фашистки поздрав и признал деянията си. Бил е кандидат на антиимигрантската Северна лига на местните избори миналата година. У нападателя е открит пистолет, оръжието, с което от прозореца на колата си е стрелял по хората, докато обикалял града.

Романо Каранчини - кмет на Мачерата: Има шест ранени, всички са чернокожи, сред тях и една жена. С опасност за живота е само един. Положението е наистина драматично. В момента трябва да оставим настрана политиката и да гарантираме, че градът отново ще заживее при зачитане на човешката личност.

Очевидците на нападението са травмирани.

Стъклото е счупено, получихме куршум в центъра на магазина. Чувствам се зле, ужасно. Тръгвам си, на моята възраст не е лесно да понасяш всичко това.
;

Инцидентът става дни след като разчлененото тяло на 18 -годишна италианка беше открито в два куфара край Мачерата. По случая от сряда беше задържан 29-годишен нигериец. Той получил отказ за убежище в Италия, но останал в страната, а сега говори неясно и отрича вина. Магистратите твърдят, че свидетели са видели нигериеца да носи куфарите с тленните останки на младата жена, а дрехите и жилището му били изцапани с кръв, имал и ножове.

Трагедията даде повод за антиимигрантски послания на крайнодесни политици, които водят кампания за изборите на 4-ти март. "Този червей какво прави още в Италия", написа в социалните мрежи Матео Салвини, лидер на крайнодясната Северна Лига. Дясно-центристкият блок, който включва и Лигата, обещава масови депортации ако дойде на власт.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Пилотът на сваления руски самолет в Сирия е загинал, съобщи Руското МО
Пилотът на сваления руски самолет в Сирия е загинал, съобщи Руското МО
Македонските граждани подкрепят разрешаването на спора с името, сочи проучване
Македонските граждани подкрепят разрешаването на спора с името, сочи проучване