Правителството на чешкия премиер Андрей Бабиш оцеля при вота на недоверие, който се гласува днес. Бабиш е обвинен в злоупотреба със средства от Еврофондове и прехвърляне на активи на членове на семейството си.

9 гласа - толкова не стигнаха на опозицията, за да свали кабинета "Бабиш". Срещу правителстовто гласуваха 92 депутати при необходими 101 гласа в двестаместния чешки парламент. Днешното заседание протече бурно и емоционално.

Петр Фиала, лидер на опозиционната Гражданска Демократическа партия: Абсурдно е Чехия да бъде управлявана от човек, с толкова много проблеми. Неприемливо е този човек да може да влияе на правоприлагащите органи, които го разследват. Неразбираемо е как за коалиционните партньори това е без значение.

Бабиш е обвинен в злоупотреба със средства от еврофондове и прехвърляне на активи на членове на семейството си. Напрежението в Чехия ескалира след като синът на премиера - Андрей Бабиш-младши, заяви пред журналисти, че против волята си е закаран в Крим, за да не може да участва в разследването срещу баща си. Бабиш-старши контрира, че синът му е психично болен. А на заседанието днес отрече всички обвинения.

Андрей Бабиш, министър-председател на Чехия: Правителството ни е успешно! А единствената точка в днешната сесия е програмата "Анти-Бабиш". Разбирам, че има необходимост това успешно правителство да бъде унищожено.

През изминалата седмица в Чехия се проведоха няколко мащабни антиправителствени протеста. Кабинетът, воден от партията на премиера - АНО, оцелея благодарение на малкия ѝ колаиционен пратньор - Чешката социалдемократическа партия, която гласува "въздържал се".

 Политически скандал в Чехия заради обвинения към премиера Бабиш

Политически скандал в Чехия заради обвинения към премиера Бабиш

Чешкият премиер Андрей Бабиш се зарече, че никога няма да подаде оставка заради обвиненията, че се укрива от разследване за измама. За другата седмица...

Протестиращи поискаха оставката на чешкия премиер

Протестиращи поискаха оставката на чешкия премиер

Многохилядна демонстрация в Прага с искане за оставката на чешкия премиер Андрей Бабиш заради обвинения в отвличане на собствения си син и корупция.