НОВИНИ

Дипломатическата война между Русия и Запада продължава

Русия поиска убедителни доказателства, че британските спецслужби не са съпричастни към отравянето на бившия агент Сергей Скрипал. Руското външно министерство нарече "провал" британската презентация за събитията в Солсбъри пред чужди посланици в Москва. Черна гора също гони руски дипломат. Люксембург, Словакия и Малта повикаха посланиците си в Москва за консултации.

Емилия Запартова
от Емилия Запартова
20:09, 28.03.2018
Чете се за: 00:51 мин.
По света

Русия говори за възможна причастност на британските спецслужби към покушението и поиска убедителни доказателства за противното. Иначе ще считаме, че става дума за най-голямата политическа провокация, се казва в изявление на външното министерство в Москва. Ведомството нарече провал закритото за медии представяне на случая в Солсбъри от британски представители за посланици в Москва.

Дмитрий Песков, говорител на Кремъл: Путин заяви, че прибързани решения и преценки за пред камерите не са подходящи. Най-важното е да се разкрие в подробности какво се е случило, да се разберат причините за това, което се е случило и да се коментира след анализ.

Шпионската война изглежда се разраства. Бившият шеф на руската Федерална служба за сигурност Никола Ковальов заяви, че официални представители на ЦРУ в русия имат дипломатически статут.

Американски представител твърди, че Вашингтон е огласил по-малко предполагаеми руски агенти, за да не стане ясно колко хора всъщност са под наблюдение.

На фона на мненията за нова студена война, Германия разреши на Москва да замени изгонените четирима нейни дипломати. Според Берлин критерият за експулсирането им е свързан с разузнавателни данни.

Щефан Зайберт, говорител на правителството на Германия: Мерките са умерени, поне от германска страна и ние все още призоваваме Русия да отговори на спешни въпроси, напълно да разкрие програмата "Новичок" и в този смисъл от Русия зависи да играе конструктивна роля.

Съединените щати експулсираха най-много руснаци, но това засега изглежда, че няма да повлияе на провеждането на евентуална среща Путин -Тръмп. Москва остава отворена за такава среща, обявиха от Кремъл.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
В централната градска част на София няма да се строят сгради, по-високи от 50 м
В централната градска част на София няма да се строят сгради, по-високи от 50 м
Задържаха 11 служители на НАП след акцията срещу корупционни схеми
Задържаха 11 служители на НАП след акцията срещу корупционни схеми