НОВИНИ

Протест в село Войсил заради кризата с чумата по свинете

Животновъди от Пловдивско се събраха рано тази сутрин в село Войсил, притеснени от липсата на яснота как ще получат обещаните вчера от премиера 300 лева за дезинфекция на стопанствата.

bnt avatar logo
от Димитър Димитров
20:36, 03.08.2019
Чете се за: 00:57 мин.
У нас

Напражение в село Войсил няма. Без да е регистриран в региона вирусът на африканска чума, хората се притесняват, че умъртвяването на всички животни може да се окаже, че не е необходимо. Процесът започна, а протестите стихнаха.

;

Селата Войсил и Бенковски попадат в 20-километровата санитарна зона, в която прасетата в личните стопанства трябва да бъдат умъртвени до понеделник.

Обещаната от премиера Бойко Борисов финансова помощ от 300 лева за мерки за биосигурност, стопаните посрещат с много въпроси. Най-важният: Кога ще могат да я вземат? Казват, че парите няма да покрият разходите им.

В селата няма регистри с информация за точния брой свине, отглеждани в дворове и лични стопанства. А до понеделник следобед кметовете трябва да представят в агенцията по безопасност на храните пълни списъци с фермери, които имат прасета.

Яко Видолов - кмет на с. Войсил: Аз като тръгна по къщите - има хора, къщата е заключена , аз какво да направя - подминавам, пиша „Не съм проверил, не съм проверил, не съм проверил."
Иванка Пачева - кмет на с. Бенковски: Напрежение има заради това, че сроковете, които са спуснати са много кратки.

По думите на протестиращите кризата с африканската чума вече е създала и черен пазар на свинското месо. По селата се появили и търговци с предложения към стопаните да изкупят прасетата живи.

Засилен е и пазарът на бяла хладилна техника. Търговци твърдят, че за няколко дни са продали толкова фризери, колкото за един зимен сезон.

;

Кметовете на населени места от община Пазарджик очакват нова среща с министъра на земеделието и храните Десислава Танева. Тази среща обаче може да се случи едва след нейното посещение в Брюксел следващата седмица. На срещата местната и държавна власт трябва да коментират размера на обезщетенията, които стопаните могат да получат.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Нинова за чумата по прасетата: Борисов се подигра с тревогите на хората
Нинова за чумата по прасетата: Борисов се подигра с тревогите на хората
Близо 30 часа продължава блокадата на пътя Сливен - Ямбол
Близо 30 часа продължава блокадата на пътя Сливен - Ямбол