НОВИНИ

Въпросителни след изборите във Великобритания

10 дни преди началото на преговорите за Брекзит, новото британско правителство ще запази досегашния си облик. Премиерът Тереза Мей обяви, че петима от ключовите й министри запазват поста си. Двама от съветниците на британския министър-председател подадоха оставка след като консерваторите не успяха да спечелят пълно мнозинство.

Борис Бъчваров
от Борис Бъчваров
18:39, 10.06.2017
Чете се за: 00:38 мин.
По света

Победа равна на загуба. Такива бяха резултатите за Консервативната партия на Тереза Мей. Торите ще разполагат с 318 депутати, при необходими 326 за мнозинство. Тереза Мей обяви, че ще разчита на подкрепата на Демократическия юнионистки съюз, който спечели 10 места. Малката северноирландска партия е слабопозната както в Европа, така и на Острова.

290 хиляди гласа обаче ги отредиха сред управляващите, които ще решават съдбата на 65 милиона британци. Британската преса обръща сериозно внимание на вота на младежите от 18 до 24-годишна възраст. Активността им на изборите е била 72 процента. Преднината на управляващите се крепи едва на два гласа, а германският канцлер Ангела Меркел призова Великобритания да преговаря за излизане от Европейския съюз, когато е готова.

Ангела Меркел, канцлер на Германия: "Когато Великобритания е готова ще преговаряме. Изготвили сме план и предполагам, че Лондон ще уважи срока за преговори. Искаме това да стане бързо и не виждам пречка за изпълнението на плана. Великобритания не е заявявала, че няма да има възможност да преговаря."

В същото време повече от 24 часа бяха необходими, за да бъдат обявени окончателните резултати от вота на Острова. В Кенсингтън гласовете бяха преброявани 3 пъти.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Корнелия Нинова коментира във Фейсбук думите на Борисов за КСНС
Корнелия Нинова коментира във Фейсбук думите на Борисов за КСНС
Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ
Атанас Атанасов е новият лидер на ДСБ