НОВИНИ

Врабчетата в България ще се броят през май

За втори път ще броят врабчетата в България. Миналата година на днешния, Световен ден на врабчето - 20 март, Българското дружество за защита на птиците, стартира кампанията „Ние броим врабчетата“. Тази година врабчетата ще се броят през май, съобщиха от дружеството.

врабчетата българия броят
bnt avatar logo
от БНТ
13:23, 20.03.2018
Чете се за: 00:30 мин.
У нас

На 8 април 2017 година, 550 души в цялата страна преброиха 6706 врабчета. Целта на БДЗП е да се установят закономерности в предпочитанията на птиците към средата. Точно за това, е много важно да се включат колкото се може повече хора от различни по тип населени места.

А защо ще броим месец по-късно? През май трите вида врабчета със сигурност вече ще гнездят и благодарение на преброяването ще можем да разберем местата, които предпочитат за отглеждане на малките си. Броейки врабчетата дни по-късно, в сравнение с миналата година, ще се опитаме да установим, дали съществуват закономерности в разпространението им преди и по време на гнезденето им, заявяват от БДЗП.

Врабчетата избягват места за живот, където нивата на шум са високи и липсват зелени площи, както и предпочитат среда с разнородни местообитания, която им осигурява необходимите условия за съществуване. От БДЗП искат да разберат дали ще се запази тази закономерност или не с месец разлика в броенето.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Синдикатите искат изслушване на Инерком в парламента
Синдикатите искат изслушване на "Инерком" в парламента
Конституционният съд реши да образува дело за Истанбулската конвенция
Конституционният съд реши да образува дело за Истанбулската конвенция