НОВИНИ

Врачанското село Баница първото с видеонаблюдение

Село Баница е първото във Врачанска община, което се сдоби с видеокамери, за да респектира криминалната престъпност. Оказа се, че те наистина вършат превантивна работа в центъра на селото, но в крайните махали видеоконтрол няма и хората продължават да живеят в страх.

bnt avatar logo
от Илиана Минковска
10:39, 11.02.2016
Чете се за: 01:20 мин.
У нас

Борислав живее близо до центъра и е доволен от видеонаблюдението, но за всеки случай държи в двора си и зло куче-пазач. В други дворове кучетата са даже по две и три. Хората настояват освен камерите, в селото да има и полицейско присъствие.

БНТ: Вие сте първото село, което се сдоби с видеокамери? Борислав: - Да, пише, че има видеоконтрол и това дава респект, особено в центъра. В центъра е мирно и тихо, но в краищата не е.

Тодор Янков: - Като видят че има охрана, крадците се респектират. Краде се предимно желязо, такива работи. - Виждате ли полицията често? - Да ви кажа, аз излизам, но рядко ги виждам.

Борислав: - Идват ако има кражба, даже аз не знам и инспекторът кой е. Идват си от Враца с буса, ако някой нещо е направил и го откарват. - Има ли нужда от засилено полицейско присъствие, би ли респектирало крадците? - Ами има нужда от засилено присъствие, плашат се крадците.

Къщата на баба Иванка е опасана с мрежи и бодлива тел, но въпреки това тя не смее да замръкне сама и е потърсила подслон при съседите.

Иванка Димитрова: Нощем ни е страх от айдуци и се заключваме и не смеем да излезем, не смеем, таим се вътре. Живи сме, ама защо сме живи, като вечер легаш със страх, не знаеш ако замръкнеш дали ще осъмнеш. Ще влезат вътре и ще те пребият за два лева. Тя полицията минава по некой път тука, ама не може да седи по цял ден, ами да.

Алипи: Нощем имам два такива песове и ги пускам, като вземат да лаят ставам нощно време да видя. Влизат крадци по къщите, даже тука има ветеринарна аптека на сина и те опитваха със щанги, но аз съм направил така, че трябва да режат и разбиват много. Не разчитам на полицията, защото те не идват.

Частни фирми предлагат охрана срещу 10 лева месечно, за да си купят хората спокойствие.

- Вие можете ли да си позволите по 10 лева и вярвате ли на тази охрана? - Не, защото имаше такава охрана, но нищо не стана. Те вардят тая махала, а крадците знаят това и си действат в другия край. Имаше такава охрана, но няма ефект.- Защо краде тоя народ така масово? - Защото няма какво да яде, затова.

Такова е мнението и на полицията във Врачанско, че борбата с криминалната престъпност трябва да се води не само със засилени мерки за сигурност, но и със създаване на работни места в този най-беден регион на Европа.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Започва делото за влаковата катастрофа в Калояновец
Започва делото за влаковата катастрофа в Калояновец
Жена загина на пешеходна пътека в Стара Загора
Жена загина на пешеходна пътека в Стара Загора