НОВИНИ

Враговете в сирийския конфликт преговарят в Женева

Представители на сирийската опозиция пристигнаха в Женева, където започват преговори за спиране на петгодишната гражданска война в Сирия. От петък в централата на ООН е делегация на режима в Дамаск. Посредник е емисарят на ООН за Сирия Стафан де Мистура. Предварителният сценарий предвижда съгласуване на преходно правителство, което да организира избори в средата на идната година.

Фани Аронова
от Фани Аронова
11:25, 31.01.2016
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Делегацията на главните опозиционни групи пристигна в Женева след няколко дни колебание дали да участва в преговорите. Говорителят на делегацията направи оптимистично изявление.

Салем ал Муслат, говорител на Върховния комитет за преговорите
"Готови сме да водим преговори. Дойдохме тук, за да може процесът да завърши с успех. Но трябва поне да видим нещо в Сирия. Трябва да спрем избиването на нашия народ. Моля ви, помогнете ни, спасете нашите деца".

Но противниците на режима не се отказват от предварителните условия за участие в преговорите. Те настояват да бъде приложена резолюцията на СС на ООН, която предвижда да бъдат вдигнати обсадите на населени места и да спрат ударите срещу цивилното население. От делегацията предупредиха, че ако престъпленията на режима продължат, те ще се оттеглят. Засега противниците няма да се събират на една маса за преговори. Посредникът от ООН Стафан де Мистура на практика ще снове между двете делегации и ще разговаря поотделно с тях. От опозицията посочиха, че при положително развитие на процеса, ще се срещнат с другата страна. Основна цел на преговорите е постигане на примирие и установяване на преходен период, в който да се подготвят избори. Сред темите за обсъждане е проблемът с групировката Ислямска държава, която владее части от Сирия. Няма гаранции за успех. Предишните преговори бяха прекратени в началото на 2014 г. Гражданската война в Сирия донесе четвърт милион жертви, а 11 милиона сирийци станаха бежанци.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
проф.Николай Петров: Здравеопазването все още е в преход
проф.Николай Петров: Здравеопазването все още е в преход
Необикновено природно явление в небето над  Мадейра
Необикновено природно явление в небето над Мадейра