НОВИНИ

Вратичка в закона лиши от слънце жители на "Манастирски ливади"

Вратички в закона позволиха строителството на огромна Г-образна сграда в квартал "Манастирски ливади". Жителите на близките имоти се оплакват, че новостроящия се блок ще ги лиши от правото им на слънчева светлина. Новият блок няма ограничение при плътността на застрояване и не е съобразен със съществуващите сгради, смятат потърпевшите. От районната администрация "Триадица" са категорични, че всичко е законно и жалбите срещу започнатия строеж са неоснователни.

БНТ2-София
от БНТ2-София Карина Караньотова
20:29, 21.11.2017
Чете се за: 00:53 мин.
У нас

Румяна Божкова подава няколко жалби до районната администрация "Триадица" и до направление "Архитектура и градоустройство" към Столичната община относно започнатия строеж до нейната къща. Според нея строителят се е възползвал от вратична в закона, за да може да построи огромна монолитна сграда, която напълно засенчва нейната къща.

Румяна Божкова: "Член 36, ал. 3 - височината на новата сграда трябва да се съобрази с височината на заварените сгради и чл. 197 т.3 от Закона за благоустройство, новите сгради трябва да се съобразят с по-ниско съществуващите сгради."

В края на 2016-а година регулацията на имотите е променена и вместо две отделни сгради сега е предвидена една Г-образна.

Иван Шишков, главен архитект на район "Триадица": "Това е поискано от заинтересованите страни и е допуснато поради това, че е законосъобразно."

Адвокатът на г-жа Божкова обаче е категоричен, че при подобни случаи трябва да се гледа интересът на всички, а не само на инвеститора, защото той променя формата на имота с цел да излезе на две улици.

Николай Николов, адвокат на Румяна Божкова: От тук насетне административният орган започва да разсъждава, че това е имот на две улици и респективно тълкува, че това е ъглов имот, а това са две успоредни улици, те не сключват ъгъл.

Николай Николов, адвокат на Румяна Божкова:

Иван Шишков, главен архитект на район "Триадица": "Парцелът, който е станал плод на ползването на този член, е на практика с тази привилегия да няма ограничение в кинта и плътността, но това не е увеличило самото застрояване."

Предстоящите промени в Закона за устройство на територията целят да се избегнат именно подобни вратички, които позволяват имотите да се ползват с нереални и изкуствено създадени привилегии.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Протест и контрапротест за проблемите с Натура 2000
Протест и контрапротест за проблемите с "Натура 2000"
Таяни: Трябва да скъсим разстоянието между гражданите и европейските институции​
Таяни: Трябва да скъсим разстоянието между гражданите и европейските институции​