НОВИНИ

Враца чества 279 години от рождението на Св. Софроний Врачански

Врачани се събраха днес пред паметника на Свети Софроний Врачански, за да честват 279 години от неговото рождение. Пред паметника на възрожденеца, провъзгласен за светец- небесен закрилник на Враца и епархията, прозвуча поетична композиция, включваща стихове в прослава към будителя, поднесена от възпитаници на Начално училище "Св. Софроний Врачански".

bnt avatar logo
от БТА
17:21, 11.03.2018
Чете се за: 00:39 мин.
У нас
враца чества 279 години рождението софроний врачански

Наследниците на Св. Софроний Врачански имат една задача- да пазят, да съхраняват, да създават и да обичат онази България, за която той се е борил, която е благославял и за която се е молил, заяви в словото си кметът на Враца Калин Каменов. Той подчерта, че пазейки българския език, духовност и традиции, врачани могат гордо да се нарекат наследници на светеца.

;

Светият отец, оставил ярък пример на вдъхновения родолюбец и добрия старец, отдал своята любов на паството си, ни е нужен в днешното нелеко време, когато бездуховността и омразата завладяват обществото ни, отбеляза в словото си Врачанският митрополит Григорий и допълни, че затова търсим неговия пример и Христов морал, "нужна ни е силата на неговата вяра и широтата на човеколюбието му, за да пребъдем". Той допълни, че се обърнал с молитва към светеца - небесен застъпник за спасението от бедствията на жителите в община Хайредин, както и на хората в на други села и градове в страната. Врачанският владика отслужи със свещеници водосвет-молебен и благослови присъстващите на тържеството.

На официалното честване присъстваха още областният управител Малина Николова и общински съветници, ученици и граждани. Пред паметника на Св. Софроний Врачански в знак на признателност бяха поднесени венци и цветя.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Тервел Пулев с девета победа на професионалния ринг
Тервел Пулев с девета победа на професионалния ринг
Топ 5 на най-трудните за преминаване подлези във Варна
Топ 5 на най-трудните за преминаване подлези във Варна