Ако страната ни продължи да се бори със сивата икономика със сегашните темпове, след 4 години България ще достигне средноевропейските стойности на икономика на светло - 87%. Това показва проучване на Асоциацията на индустриалния капитал. Тази вечер организацията раздаде за пети път наградите ,,Икономика на светло''.

74% е светлата част на икономиката за 2017 г. показват данни на Асоциацията на индустриалния капитал. Премиерът Борисов посочи, че според проучването на Асоциацията само за една година с нови 10% сивата икономика е изсветляла.

Бойко Борисов - министър-председател на България: По време на мандатите на БСП сивата икономика става огромна, щом дойде наше правителство - изсветлява икономиката. Това означава повече приходи в бюджета, повече пенсии, повече заплати, повече за полицаи, за тъмничари, за БАН, за университета, за животновъдите, за инфраструктурата, за пенсиите, великденски и коледни надбавки.
Васил Велев, председател на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ): Повече светла икономика, означава повече приходи в бюджета и честна конкуренция за бизнеса. Защото тези, които практикуват сиви практики всъщност от неправомерното си поведение черпят конкурентни предимства.
© БТА

От Асоциаията раздадоха награди в три категории: личност или организация, медия или журналист и нормативен акт или административна практика, които водят до ограничаване на сивата икономика.