НОВИНИ

​Връчиха наградите на ученическия конкурс за есе и разказ "Братя Мормареви"

Връчиха наградите на ученическия конкурс за есе и разказ на фондация "Братя Мормареви". Атрактивните заглавия "Десет кила свинско и трюфели" и "Отвори на 84-та страница" и смисленото съдържание зад тях привлякоха вниманието на журито. Така Владимир Илиев и Анелия Крумова спечелиха първите награди за есе и разказ в конкурса "Бодлите на таралежите".

Цанка Николова
от Цанка Николова
17:13, 17.09.2017
Чете се за: 00:40 мин.
Още

16-годишната Анелия вижда през прозореца дете, което рови в контейнер за смет. В този момент чете книга, страницата е точно 84-та. Така се ражда есето "Отвори на страница 84-та", което всъщност е само от 2 страници.

Анелия Крумова, първа награда за есе: На 84-та страница ги има всички онези надежди на децата на България. всички надежди на онези деца, които са лишени от родителски грижи.

Разказът на Владимир "Десет кила свинско и трюфели" разказва за цената на човешкия живот. Лирическият герой е дете, продадено за 18 000 лева, малко преди да навърши годинка.

Владимир Илиев, първа награда за разказ: Малко преди да напиша разказа бях попаднал на една страница за това колко струват трюфелите на килограм. Колко струва биосвинското месо и тези капризи на по-богатите хора за мен и оттам реших да го сравня с килото на моя герой.

При награждаването членовете на журито дадоха безценни практически съвети на участниците.

Бойко Василев, член на журито: Ако тези деца могат от сега да погледнат на писането като отговорност, като труд, като професия, като изпитание, оттук нататък светът е техен.

Тази година в конкурса се състезаваха над 80 деца.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Цветан Цветанов: Очаква се икономически растеж от около 4% следващата година
Цветан Цветанов: Очаква се икономически растеж от около 4% следващата година
Най-горещо днес е било във Велико Търново - 38 градуса
Най-горещо днес е било във Велико Търново - 38 градуса