НОВИНИ

Американци печелят Нобелова награда за икономика

Нобеловата награда за икономика беше обявена днес. Тя се присъжда на двама американски икономисти за постижения в областта на дългосрочния анализ и принос за адаптирането на икономическите теории към решаването на проблемите с климата и технологичния прогрес.

Цветана Кръстева
от Цветана Кръстева
13:25, 08.10.2018 (обновена)
Чете се за: 00:38 мин.
Още

Тазгодишната Нобелова награда по икономика насочва вниманието към дебата за рисковете от климатичните промени, към дългосрочния устойчив растеж и подобряването на човешкия живот. Нордхаус, професор от университета в Йейл, е първият учен създал количествен модел на връзките между икономиката и климата.

Йоран К. Хансон, ген. секретар на Шведската кралска академия на науките: Шведската кралска академия реши да подели наградата на Централната банка на Швеция в памет на Алфред Нобел за икономически науки между Уилиям Нордхаус за интегриране на климатичните промени в дългосрочния макроикономически анализ и Пол Роумър - за интегриране в дългосрочния макроикономически анализ на технологичните иновации.

Роумър е от Нюйоркския университет и до неотдавна е бил главен икономист на Световната банка. Неговата теория описва как икономическите сили управляват стремежа на фирмите да създават нови идеи и технологии. Въпреки успехите си, той приел с изненада наградата.

Пол Роумър, икономист: Имах две позвънявания по телефона тази сутрин и не отговорих на нито едно от тях, защото мислех, че са погрешка. Не очаквах тази награда.

Награда по икономика се присъжда от 1969 г. Церемонията по връчването й по традиция ще се състои в Стокхолм на 10 декември.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Британецът Том Кърк: Навсякъде има проблеми, хората ги носят със себе си
Британецът Том Кърк: Навсякъде има проблеми, хората ги носят със себе си
Продукция на БНТ в селекцията на Международния детски филмов фестивал в Чикаго
Продукция на БНТ в селекцията на Международния детски филмов фестивал в Чикаго