НОВИНИ

Хуан Мануел Сантос получи Нобелова награда за мир

Мирното споразумение за край на 52-годишната гражданска война с 220 хил. жертви в Колубмия може да служи за модел и за други държави в конфликт като Сирия. Това заяви днес колумбийският президент Хуан Мануел Сантос, който получи тазгодишната Нобелова награда за мир. Церемонията беше в Осло, останалите отличия за наука, литература и икономиката се връчват в Стокхолм, традиционно на днешната дата, когато е годишнината от смъртта на Алфред Нобел през 1896-а.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
19:47, 10.12.2016
Чете се за: 00:54 мин.
По света

Колумбия е почерпила вдъхновение от мирните процеси в страни като Южна Африка и Северна Ирландия, заяви колумбийският президент на церемонията в кметството на Осло. В присъствието на норвежкото кралско семейство и членове на правителството той получи златен медал, диплома и чек на стойност 870 хиляди долара.

Признанието е за решителните му и смели действия, но и знак за почит към колумбийския народ, превъзмогнал трудностите пред мира, отбеляза Нобеловият комитет. Сантос нарече споразумението за мир с бунтовниците от Революционните въоръжени сили на Колумбия /ФАРК/ лъч надежда за света, изпълнен с конфликти и определи отличието като "дар свише". Групировката беше представена от испански адвокат.

Хуан Мануел Сантос, президент на Колумбия: След шест години интензивни и трудни преговори мога да обявя смирено и с благодарност пред вас и света, че колумбийският народ, с помощта на нашите приятели, направи невъзможното възможно. Войната, донесла толкова страдания на нашата красива страна, най-накрая свърши.

Американско проучване е определило споразумението в Колумбия като най -всеобхватното от всички 34 мирни споразумения в света през последните три десетилетия, отбеляза Сантос. Той представи няколко жертви на половинвековния конфликт, които присъстваха на церемонията. Сред тях бе и бившата заложничка Ингрид Бетанкур.

Хуан Мануел Сантос, президент на Колумбия: С това споразумение можем да кажем, че американският континент - от Аляска до Патагония" е земя на мира.

Тази вечер Сантос бе почетен с факелно шествие, организирано от Норвежкия съвет за мир, а по-късно присъства на Нобелов банкет в Гранд хотел, само на 500 метра от кралския дворец в Осло.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Днес официално беше открит зимния сезон в Пампорово
Днес официално беше открит зимния сезон в Пампорово
Св. Синод: Молете се за загиналите! Мюфтийството с кампания за пострадалите
Св. Синод: Молете се за загиналите! Мюфтийството с кампания за пострадалите