НОВИНИ

Време за Брекзит и прогнози за Европа - коментар на експерти

Обединеното кралство напуска Европейския съюз и всичко остава по старо му. Тепърва обаче предстоят тежки преговори за отношенията между Великобритания и съюза. Това казаха бившият посланик в Лондон Любомир Кючуков и политологът Явор Сидеров в "Сутрешния блок" на БНТ.

bnt avatar logo
от БНТ
09:25, 30.01.2020
Чете се за: 00:48 мин.
По света
Любомир Кючуков, бивш посланик в Лондон: Обединеното кралство напуска ЕС и всичко остава по старо му. Това описва най-общо сегашното състояние, като са необходими поне две уточнения. Първото е, че това се отнася за периода до края на тази година - т. нар. преходен период. И второто е, че въпреки всичко, Великобритания вече няма да участва в работата на европейските институции.
Явор Сидеров, политолог: Актът на излизането е въпрос на договаряне на отношения, последващи излизането, което според мен няма да се ограничи в рамките на този преходен период.

Любомир Кючуков каза, че сагата ще продължи и ще остане заплахата от Брекзит без договор.

"И двете страни губят от разделянето, защото се усложняват отношенията. Тези преговори ще бъдат значително по-сложни и ще създадат много по-голямо напрежение, отколкото досегашните", добави той.

Любомир Кючуков: Още повече Великобритания започва приемането на национално законодателство, заместващо европейското. Вече се появиха редица индикации, че то може да постави ЕС пред свършен факт, което допълнително да предизвика напрежение.
Явор Сидеров: Правителството на Джонсън е окрилено от разгромната си изборна победа. Но по съвсем друг начин ще изглеждат нещата, когато на Доувър се натрупат опашките от тирове, когато рибарите започнат да протестират. Защото, оказа се, че 60% от улова на рибарите от ЕС са в британски териториални води. Не е разрешен въпросът със Северна Ирландия.

Как ще се отрази Брекзит на българските граждани, които учат и работят в Обединеното кралство разберете от целия разговор.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
ТЕЦ-Русе обяви Ден на отворените врати
ТЕЦ-Русе обяви Ден на отворените врати
Какви мерки ще вземе община Благоевград за замърсяването на въздуха
Какви мерки ще вземе община Благоевград за замърсяването на въздуха