НОВИНИ

Временната комисия за НДК ще излезе утре с доклад

Временната комисия за установяване на факти и обстоятелства при разходването на средства, предоставени целево на НДК за подготовка на българското председателство на Съвета на ЕС, ще излезе утре с доклад. Тя беше създадена в края на юни.

Айше Сали
от Айше Сали БТА
20:06, 24.07.2017
Чете се за: 01:02 мин.
У нас

На днешното заседание на комисията освен бившият вицепремиер Деница Златева бяха изслушани още бивши и настоящи председатели на съвета на директорите на НДК - Валентин Кръстев, Марио Анастасов, Борислав Великов и сегашният изпълнителен директор Ангел Митев.
Mитев предостави информация за изразходването на предоставените на НДК средства за председателството.

По думите му към 24 юли 2017 г. дружеството НДК трябва да разполага с 9,3 млн. лв. По сметки в две банки има общо 5,7 млн. лв. за капиталовите разходи. Разликата в размер на 3,5 млн. лв. е отишла за разплащане на "други дейности", каза Митев и уточни, че те не са изчезнали.

Ангел Митев, изпълнителен директор в НДК: Към 24 юли 2017 г. НДК трябва да разполага с 9,3 млн. лева. 5 млн. лева - това са налични средства в банките за капиталовите разходи. Разликата в размер на 3.5 млн. лева е отишла за разплащане на други дейности.

Днес трябваше да бъде изслушан и бившият изпълнителен директор на НДК Мирослав Боршош, който не се яви.

Мирослав Боршош написа във Фейсбук, че няма да се яви пред комисията. Един от аргументите му беше, че тя е имала само няколко заседания и времето през което са представени всички документи пред депутатите не е достатъчно, за да успеят да се запознаят с всички факти и обстоятелства. Другата причина, която посочва е, че вече на него му е повдигнато обвинение и точно заради това обвинение не желае да говори.

Мирослав Боршош: Решенията, взети в такива кратки срокове и в условията на медиен натиск, не могат да бъдат безпристрастни и обективни. В този смисъл, имам основателни съмнения относно добросъвестната работа и заключения на комисията, както и относно непредубедеността на някои от нейните членове. В периода, в който комисията заседаваше, настъпиха съществени промени в обстоятелствата - прокуратурата повдигна обвинение. Всички факти и твърдения вече ще се изясняват в съда и затова допускам, че явяването ми пред комисията може да се използва и за други цели, а не само за изясняване на истината.
Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Силистренският куклен театър таксува билетите по желание
Силистренският куклен театър таксува билетите по желание
Специализираният транспорт за хора с увреждания във Варна е недостатъчен
Специализираният транспорт за хора с увреждания във Варна е недостатъчен