НОВИНИ

Лошо време по света в навечерието на Новата година

Сняг, бури и наводнения ще затруднят предпразничното пътуване в Канада и Северна Америка. С наводнения ще посрещнат Новата година във Великобритания и Ирландия, а иначе голяма част от Европа още е във властта на топлата зима и по прочути планински курорти по неволя практикуват ски на трева.

Мартин Гицов
от Мартин Гицов
18:41, 30.12.2015
Чете се за: 00:45 мин.
По света

Първата снежна буря в Канада отмени десет процента от полетите на летището в Торонто. По няколкостотин самолета не излетяха и от Ню Йорк и Бостън, на летище "О Хеър" в Чикаго цари хаос.

В последните дни по около хиляда полета изобщо не тръгват или потеглят със закъснение, стотици пътници може да посрещнат и Нова година в чакалните. Летището е второто най-оживено място в САЩ и събира пораженията от лошото време в национален мащаб.

Дан Бейкър - "Flight Aware": "От Чикаго дневно има по 2400 полета, градът е жизненоважeн за въздушния трафик в страната."

В Европа празник под вода ще прекарат в много райони на Англия и Шотландия. Бурята Франк донесе и наводнения в Ирландия. Но на изток все още властва необичайната топла вълна.

За курортите в Савоя във Франция хеликоптери доставят тонове изкуствен сняг.

Ан Мармотан - туристическа служба на Сент-Фоа-Тарантез: "Във Франция ски-курортите генерират 120 хиляди работни места, това не е невинна работа, така поддържаме заетостта в района."

В италианските планини бялата седмица между Коледа и Нова година се превърна в Зелена. В Сан Сикарио, в района - домакин на зимната Олимпиада през 2006-а, сега сняг има само на четири склона, и то изкуствен. Затова процъфтява лятното спортно развлечение ски на трева. Първият сняг се очаква с Новата година.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Кралска суматоха на летище в Швейцария
Кралска суматоха на летище в Швейцария
Натоварен трафик за Новогодишните празници, сняг и заледявания по проходите
Натоварен трафик за Новогодишните празници, сняг и заледявания по проходите