Този месец ще е доста шарен. Февруари започна с доста високи температури - около и над 20 градуса на доста места. Дълбок атлантически циклон обаче ще причинява проблеми в Западна Европа. На британските острови ще има доста значителни валежи от дъжд, на места и от сняг, както и силни ветрове. Това каза в студиото на Сутрешния блок на БНТ синоптикът от НИМХ Анастасия Стойчева. По думите ѝ, кратко затопляне ни очаква през почивните дни и в началото на следващата седмица, след което предстои сериозно застудяване.

Анастасия Стойчева, синоптик в НИМХ: В неделя и понеделник ще е по-топло. Най-напред ще завали дъжд, който със застудяването бързо ще премине в сняг и температурите ще се понижат. Първо застудяването ще се усети в западните части на страната и по-късно ще стигне до Черноморието. В сряда зимата се завръща, ще има снеговалежи в много райони на страната. Какви ще са количествата обаче, предстои да уточним като ще са на два етапа. Първо ще премине един бърз студен атмосферен фронт и вече в циркулацията на този циклон по-дълго време ще се задържи с превалявания от сняг.

Има вероятност в централните райони от страната да има и по-съществена снежна покривка. Нищо чудно в София да има 5-10 см сняг. Температурите ще останат и сравнително ниски. Към следващата събота и неделя валежите ще спират и с ниските температури тази снежна покривка ще се задържи, каза още синоптикът.

Времето през февруари - температури от -13 до +19 градуса

Времето през февруари - температури от -13 до +19 градуса

Днес отново ще има валежи - на много места от страната от дъжд, над 1000 метра от сняг. Това каза синоптикът от НИМХ Красимир Стоев. Утре ще бъде пред...

По думите на Анастасия Стойчева, до понеделник температурите ще останат сравнително високи, като в източните райони от страната, където ще се усили южният вятър, ще има отново температури от 14-16 градуса, които са сравнително нетипични за февруари. Със застудяването обаче, минималните температури ще бъдат по-често около и под нулата, а ще има дни, в които и дневните ще се доближат до 0 градуса.

Количествата на валежите през януари, особено в Южна България, в югозападните райони, в Рило-Родопската област надхвърлиха 3-4 пъти климатичните норми. Но пък в райони от Северна България останаха под нормата - 20-30 до 50%. Това е в резултат на средиземноморските циклони, които носеха повече валежи в Южна България. В югозападните райони пък температурите бяха под климатичните норми, което беше доста необичайно, обясни Стойчева.