НОВИНИ

Върховната касационна прокуратура възложи проверка за апартаментите

Върховната касационна прокуратура съобщи, че е възложила на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) извършване на проверка за закупените в столичния квартал "Изток" апартаменти.

върховната касационна прокуратура възложи проверка апартаментите
bnt avatar logo
от БНТ
13:49, 22.03.2019
Чете се за: 00:56 мин.
У нас

Повод са сигнали на неправителствена организация, медийни публикации, както и молбата на министъра на правосъдието Цецка Цачева да се провери как тя е закупила своето жилище на ул. "Юрий Гагарин".

Проверките се отнасят до народните представители Цветан Цветанов и Вежди Рашидов, министъра на правосъдието Цецка Цачева и заместник-министъра на спорта Ваня Колева, уточняват от Върховната касационна прокуратура.

Разпоредено е на КПКОНПИ да събере информация за притежаваните от проверяваните недвижими имоти, историята по собственици на всеки от закупените апартаменти, актуалното състояние на дружеството-продавач, декларирането на имотите в съответните общински райони, заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и произхода на средствата за покупката.


;

С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка. Дадени са също указания да се снемат обяснения от всеки купувач, както и от лицата, представляващи дружеството–продавач, включително и за предни отношения и познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена и осъществени последващи действия.

От всяко от проверяваните лица ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции. Проверката по отношение на Цветан Цветанов ще обхване също последващите сделки, касаещи заменените от него жилища.


;

Комисията за противодействие на корупцията да прецени основанията за това по отношение на народния представител Цветан Цветанов по повод публикации за начина, по който са приети промените в Закона за устройство на територията и връзка на тези изменения със строителната дейност на дружеството – продавач..

По-рано от КПКОНПИ съобщиха, че са се самосезирали по същия случай и ще провери двамата депутати, министъра на правосъдието и заместник-министъра на спорта.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
 ЕС върна топката на Лондон: Какво решиха лидерите
ЕС върна топката на Лондон: Какво решиха лидерите
Нова Зеландия почете с две минути мълчание жертвите от Крайстчърч
Нова Зеландия почете с две минути мълчание жертвите от Крайстчърч