Върховната касационна прокуратура съобщи, че е възложила на Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) извършване на проверка за закупените в столичния квартал "Изток" апартаменти.

Повод са сигнали на неправителствена организация, медийни публикации, както и молбата на министъра на правосъдието Цецка Цачева да се провери как тя е закупила своето жилище на ул. "Юрий Гагарин".

Проверките се отнасят до народните представители Цветан Цветанов и Вежди Рашидов, министъра на правосъдието Цецка Цачева и заместник-министъра на спорта Ваня Колева, уточняват от Върховната касационна прокуратура.

Разпоредено е на КПКОНПИ да събере информация за притежаваните от проверяваните недвижими имоти, историята по собственици на всеки от закупените апартаменти, актуалното състояние на дружеството-продавач, декларирането на имотите в съответните общински райони, заплащането на продажната цена и дължимите данъци и такси, както и произхода на средствата за покупката.


Бойко Борисов обеща да провери купуването на апартаменти

Бойко Борисов обеща да провери купуването на апартаменти

Премиерът Бойко Борисов потвърди, че като се прибере в София ще бъдат направени всички проверки и виновните, ако се установят такива, ще си понесат от...

С разпореждане на прокурор от съответните нотариуси ще бъдат изискани пълни копия от нотариалните дела за всяка сделка. Дадени са също указания да се снемат обяснения от всеки купувач, както и от лицата, представляващи дружеството–продавач, включително и за предни отношения и познанства между тях, начин на установяване на контакт и начални преговори, начин на получаване на информация за обявения за продажба имот и неговата цена и осъществени последващи действия.

От всяко от проверяваните лица ще се поиска съгласие за разкриване на банкова тайна, като при липса на такова ще се процедира по реда на Закона за кредитните институции. Проверката по отношение на Цветан Цветанов ще обхване също последващите сделки, касаещи заменените от него жилища.


Цецка Цачева поиска прокуратурата да я провери за апартамента

Цецка Цачева поиска прокуратурата да я провери за апартамента

Тази сутрин правосъдният министър Цецка Цачева е поискала прокуратурата и антикорупционната комисия да проверят апартамента и сметката й. Това тя обя...

Цветан Цветанов: Няма от какво да се срамувам

Цветан Цветанов: Няма от какво да се срамувам

По повод скандала с апартаментите председателят на ПГ на ГЕРБ Цветан Цветанов отново заяви, че няма от какво да се срамува. Във Велико Търново той поп...

Комисията за противодействие на корупцията да прецени основанията за това по отношение на народния представител Цветан Цветанов по повод публикации за начина, по който са приети промените в Закона за устройство на територията и връзка на тези изменения със строителната дейност на дружеството – продавач..

По-рано от КПКОНПИ съобщиха, че са се самосезирали по същия случай и ще провери двамата депутати, министъра на правосъдието и заместник-министъра на спорта.

КПКОНПИ се самосезира за покупката на имоти от лица по чл. 6

КПКОНПИ се самосезира за покупката на имоти от лица по чл. 6

Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) започва проверка по медийните публикации и по си...