НОВИНИ

Върховният съд ще реши дали Нетаняху има право да формира правителство

Върховният съд заяви, че се е съгласил да разгледа петиция с аргумента, че е незаконно премиерът на Израел Бенямин Нетаняху да състави следващото правителство в качеството си на обвиняем, пише израелското англоезично издание "The Times of Israel".

bnt avatar logo
от Агенция "Фокус"
21:41, 22.12.2019
Чете се за: 00:53 мин.
По света
върховният съд реши дали нетаняху право формира правителство

Съдът заяви, че гледането на делото ще се проведе на 31 декември в 9:00 ч. пред съдебен състав от трима съдии, ръководен от главния съдия Естер Хают, заместник-главния съдия Ханан Мелцер и съдия Узи Фогелман.

Съдът също така поиска от главния прокурор Авихай Манделблит да представи правно становище по въпроса за правото на Нетаняху да се върне на премиерския пост и да го предаде на съда най-малко 48 часа преди съдебното заседание.

В отговор на решението на съда да изслуша молбата, Нетаняху заяви, че съдиите нямат правомощията да се произнасят относно неговата годност.

„Има нещо просто в демокрацията: В една демокрация тези, които решават кой ще ръководи хората, са хората, а не никой друг. В противен случай това просто не е демокрация “, каза той във видеоклип, публикуван по каналите му в социалните медии.

Обжалването срещу правото на Нетаняху за преизбиране идва, след като премиерът обвинява прокурорите, медиите и съдебната система, че работят заедно, за да го свалят с обвинения в корупция. Манделблит представи обвинителен акт срещу Нетаняху по три случая на корупция, които включват обвинения за нарушаване на доверието, измама и в най-сериозния случай подкуп.

Правните проблеми на Нетаняху са частично отговорни за безпрецедентната политическа безизходица през цялата година, която доведе до трети избори след 11 месеца, които ще се проведат на 2 март 2020 г. Изборите бяха насрочени, след като Нетаняху два пъти не успя да състави правителство, след изборите на 9 април и 17 септември Опозиционният лидер на съюза "Синьо и бяло" също се провали в опита си да състави управляващата коалиция миналия месец.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Ердоган предупреди, че Европа рискува повторение на бежанската криза
Ердоган предупреди, че Европа рискува повторение на бежанската криза
Екзитпол от изборите в Хърватия: Бивш министър-председател води първия тур
Екзитпол от изборите в Хърватия: Бивш министър-председател води първия тур