"Силициева долина" в европейски вариант трябва да се появи на Стария континент до 2040 г.. Индустриалната зона ще бъде изградена върху 9 изкуствени острова край датската столица и се очаква там да работят около 380 компании.

3 млн. квадратни метра ще бъдат завладени от морето край Южен Копенхаген, за да бъдат превърнати в изкуствени острови, върху които ще заработи индустриалният парк. Площ с размерите на 420 футболни игрища.

Расмус Ярлов, министър за развитието на индустрията и бизнеса на Дания: Мога да си го представя. Мога да си представя как тук ще се появят красиви работни места.

Според изчисленията индустриалната зона ще осигури работа на около 12 хиляди души. Целта е на Островите да бъдат привлечени предимно високотехнологични компании.

Дания ще изпраща криминално проявени мигранти на безлюден остров

Дания ще изпраща криминално проявени мигранти на безлюден остров

Целта е те да не притесняват местните жители. Как сте стигна до това решение и какво ще представлява специализираният център - разказва Теодора Гатева...

Проектът, обаче, предизвика недоволството на много кметове на други датски градове.

Мари Старке, кмет на Кьоге: Ние имаме достатъчно земя. Те могат да дойдат тук.

Засега не е известно колко ще струва строежът на грандиозния проект. Изграждането на островите трябва да започне през 2022 г. Шест години по-късно се очаква първите терени да бъдат пуснати в продажба.

През октомври датският премиер обяви план за изграждането на изкуствен остров край Копенхаген, на който ще бъдат построени жилищни сгради. Очаква се там да живеят около 35 хиляди души. Освен решение за жилищния проблем на датската столица, островът ще играе роля на гигантска дига, която ще предпазва града от покачването на морското ниво.