НОВИНИ

Върнаха Маринела Арабаджиева в София

Маринела Арабаджиева беше екстрадирана от Испания у нас. Тя е предадена на българските власти днес по обяд в полицейския участък на летище "Барахас" в Мадрид. Ветко и Маринела Арабаджиеви бяха издирвани с червена бюлетина на Интерпол и бяха задържани в къщата на Георги Семерджиев в Барселона в началото на март.Репортаж на Иво Никодимов.

Иво Никодимов
от Иво Никодимов
17:21, 30.05.2019
Чете се за: 01:01 мин.
У нас

Маринела Арабаджиева пристигна под конвой на летище София точно 25 дни след като Испания екстрадира съпруга й Ветко Арабаджиев. Те бяха обявени за издирване през август миналата година, когато беше задържан най-малкият им син Вълчо Арабаджиев.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Прибираме си олигарсите от цял сват по родните места. Това е ситуацията.

В присъствието на адвокат, на Маринела Арабаджиева ще бъдат повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, данъчни престъпления и пране на пари.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Говорим за десетки милиони само по обвиненията по това дело. Естествено, анализ на доказателства и документи, и какво ли още не, е доста сериозна фактическа сложност и правна.

При задържането на Арабаджиеви във вилата на Жоро Шопа в Барселона у тях бяха намерени 26 мобилни телефона, както и лаптопи. Испания предаде тази техника на българската прокуратура.

Оказа се, че в устройствата е съхранена комуникацията на хотелиерската фамилия, докато са се укривали.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Примерно се обединяват в клубове по интереси с други от техния вид, със същите потенциални проблеми като тях. Имам предвид някои хора, които се укриват в Белград, защо комуникират с тях, защо проверяват прокурори - видно от телефоните, които са иззети и проучват прокурори, включително административни ръководители, които се занимават с техните случаи.

В телефоните са съхранени още чатове на Арабаджиеви с Баневи и Миню Стайков, в които е уговаряно как могат да бъдат провалени разследванията и делата срещу тях, и как да се компроментират определени хора на ключови позиции.

Иван Гешев, зам.-главен прокурор: Атаката, която се развива срещу определени представители на прокуратурата и изпълнителната власт, е лесно обяснима и предвидима.

Утре прокуратурата ще поиска от специализирания съд постоянното задържане на Маринела Арабаджиева.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Министър Танева: Нарушителите с къщи за гости ще си платят санкциите
Министър Танева: Нарушителите с къщи за гости ще си платят санкциите
​Силни бури и наводнения в Румъния
​Силни бури и наводнения в Румъния