НОВИНИ

Върнаха маска на Археологическия музей в Пловдив след акция на ГДБОП

Един от най-ценните експонати в Пловдивския археологически музей, откраднат преди 20 години, се завърна в музейната експозиция. Шлем-маска от първи век, чиято стойност се оценява на близо три милиона евро, бе открита след операция на ДАНС.

bnt avatar logo
от Владислав Севов
16:31, 25.04.2016
Чете се за: 00:42 мин.
У нас

Като безпрецедентен случай определи директорът на музейя доц. Костадин Кисьов откриването на толкова ценен артефакт 20 години след изчезването му.

доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Археологически музей - Пловдив
Аз и моите колеги почти се бяхме отчаяли, че тази маска някой ден ще я видим отново.

Благодарение на сектор „Трафик на културни ценности" към ДАНС миналата година маската беше открита. Тогава тя е била в много лошо състояние и е възстановена от реставраторите на музея. Все още текат следствени действия, поради което още не се казва в кои държави е била антиката и къде точно е открита. Кражбата през 1995 година е била дълго подготвяна и професионално реализирана, спомня си директорът на музея.

доц. д-р Костадин Кисьов, директор на Археологически музей - Пловдив
Звъни се на вратата, вътре в музея е само охраната. В момента, в който вратата се отваря от дежурния пазач, го удрят с дръжката на пистолет от двама човека.

Престъпниците са се насочили точно към витрината с този експонат, без да докоснат другите ценности в непосредствена близост. В света има само още две подобни маски. Тази се отличава като една от най-изящно изработените. Открита е през 1905 година в могила „Каменица". Принадлежала е на високопоставен тракиец от римско време.

Свали приложението BNТ News
google play badge
Свали приложението BNТ News
app store badge
Топ 24
Най-четени
Преразглеждат поскъпването на билета за градски транспорт в София
Преразглеждат поскъпването на билета за градски транспорт в София
Контрабандна валута е конфискувана на Капитан Андреево
Контрабандна валута е конфискувана на "Капитан Андреево"