Знаковото дело срещу бившата съдийка Румяна Ченалова за пореден път беше прекратено и върнато на прокуратурата. Съдът прецени, че има неясноти и сериозни противоречия в обвинението, които нарушават правото на защита на подсъдимата.

Ченалова е обвинена за длъжностно и документно престъпление. Според прокуратурата като търговски съдия тя е облагодетелствала частна фирма - като дала ход на дело без внесена държавна такса и запорирала сметки на НЕК, подправила и протокол от заседание.

Съдийката беше уволнена дисциплинарно заради нарушения по делото "Белведере", които бяха огласени от бившия френски посланик у нас Ксавие дьо Кабан. Случаят стана повод дипломатът да използва израза за "гнилите ябълки" в съдебната система, а срещу Ченалова започнаха поредица разследвания.

Румяна Ченалова: Всичко това, което е написано в обвинителния акт, показва непознаване на процесуалния закон и отделните производства в него. Прокуратурата си позволява просто да скача от норма на норма. Да не говорим, че като мое нарушение са посочили текстове, които касаят действия на ищците.
Клементина Паличева - прокурор: Ще протестираме в законоустановения срок.

Тоест не смятате, че има процесуални нарушения?

- Ние изразихме становището си първи, още тогава казахме, че няма според нас.
Людмила Николова - прокурор: Но съдът не ни даде възможност да вземем становище по аргументите на защитата, които бяха в насока за прекратяване. Сега ще вземем отношение в протеста.