След репортажи на БНТ 2 Столичната община върна сградата, предвидена за разширение на 139-о основно училище "Захарий Круша". Дотук се стигна, след като през март родители излязоха на протест и събраха над 1000 подписа против намерението на инвеститор да построи 7-етажен жилищен блок в част от бившия двор на училището. За щастливата развръзка разказва Владимир Христовски.

София

Историята с изчезващия двор на 139-о училище започва преди 30 години, когато учебното заведение разполага със 7 декара двор. През 1989 г. се отнемат близо 2 декара, за да се построи триетажна сграда за неговото разширение. Първоначалният план обаче се променя и се взима решение там да се изгради Дом на книгата. С тази задача е натоварена фондация "Отворено общество", която завършва сградата и вместо да я стопанисва я продава на банка, а тя я препродава на инвеститор, който иска да събори сградата и да издигне 7-етажен блок. Тези планове предизвикаха напрежение сред родители, които сигнализираха училищните власти и институциите. В разрешаването на казуса се намеси и БНТ 2, която първа разказа за проблема там. 6 месеца след напрежението в училището историята завършва със щастлив край - сградата е спасена и върната на учебното заведение.

Румяна Дончева, директор на 139 ОУ "Захарий Круша": "В момента текат процедури по прехвърляния на имотите."

След като приключат процедурите, Дончева ще получи ключовете от имота. Очаква се това да стане най-късно до следващия 15-и септември.

Румяна Дончева, директор на 139 ОУ "Захарий Круша": "В тази сграда трябва да се направи един физкултурен салон, една голяма столова."

Румяна Дончева е щастлива от факта, че в новата сграда ще бъдат настанени учениците от прогимназиален етап и ще може да осигури занималния за всички деца, а не както досега - за 60% от тях. От новината най-щастливи обаче са родителите, които вярват, че условията за децата им значително ще се подобрят.

Георги Пандохов, председател на родителското настоятелство в 139 ОУ "Захарий Круша": "При всички положения това ще доведе до разширяване на жизненото пространство на нашите деца. Не знам как са смятани тези квадратури, но със сигурност училището ни е много тясно в момента."

По думите на Румяна Дончева разширението на училището ще стане факт след минимум 2 години, тъй като след получаването на ключовете от сградата е необходимо да се направи ремонт.